Erik Bojničan Správy

Slovenské elektrárne ukončili rozšírenú generálnu odstávku: Dva bloky bohunickej V2 boli odstavené naraz 37 dní

Prvýkrát od roku 2004 boli v atómovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach odstavené dva bloky naraz. Čo všetko sa počas odstávky V2 robilo?

Ilustračný obrázok k článku Slovenské elektrárne ukončili rozšírenú generálnu odstávku: Dva bloky bohunickej V2 boli odstavené naraz 37 dní
Zdroj: TASR

Slovenské elektrárne (SE), spoločnosť skupiny Enel, ukončili rozšírenú generálnu odstávku 4. bloku Atómových elektrární Bohunice V2 a pokračujú v plánovanej generálnej odstávke 3. bloku.

Oba bloky naraz

Prvýkrát od roku 2004 boli v údržbe oba bloky, a to 37 dní naraz, pričom dodávky zazmluvnených objemov elektriny a tepla boli počas tohto obdobia zabezpečené ostatnými zdrojmi SE a externými partnermi.

Zásobovanie teplom pre elektrárne a domácnosti v Hlohovci, Leopoldove a Jaslovských Bohuniciach zabezpečili SE z pomocnej kotolne spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), a. s. Domácnosti v Trnave zásobovala Trnavská teplárenská, a. s., z vlastného náhradného zdroja, informovala hovorkyňa SE Jana Burdová.

Prečítajte si: Výročie, z ktorého tuhne krv v žilách: Od dlho tajenej havárie v Jaslovských Bohuniciach uplynulo 40 rokov

Práce pokračujú

Odstávky a opravy sú štandardnou súčasťou životného cyklu každej jadrovej elektrárne a uskutočňujú sa ako dlhodobo plánovaný proces. V rámci odstávok bolo popri plánovanej údržbe zariadení a systémov čiastočne vymenené palivo v oboch blokoch.

„V rámci odstávky 4. bloku, ktorá skončila v pondelok 20. júna, boli realizované štandardné práce na údržbe primárneho aj sekundárneho okruhu, ako aj kontrola všetkých vnútro reaktorových častí. Po vyvezení paliva, kontrole reaktora a jeho častí, spätnom zavezení paliva, montáži reaktora a úspešných skúškach, pokračujú práce na treťom bloku,“ uviedla Burdová.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z výstavby jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Na 3. bloku pokračujú práce v rámci plánu odstávok atómových elektrární na rok 2016. Slovenské elektrárne zavŕšia realizáciu harmonogramu plánovaných odstávok na rok 2016 odstávkou druhého bloku AE Mochovce na jeseň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM