Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Škôlkari prebádali hlohovské studničky: Výsledkom je 200-stranová publikácia

Materská škola na Nábreží v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Hlohovci a o. z. Ex libris ad personam Hlohovec vydali publikáciu s názvom Pokľakni k studničke, ktorá mapuje studničky v katastri nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Škôlkari prebádali hlohovské studničky: Výsledkom je 200-stranová publikácia
10
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum

Materská škola na Nábreží pod vedením riaditeľky Mirky Vaverkovej organizovala aj tento rok aktivitu s názvom „Rytieri Mesta ruží“. Škôlkari spolu so svojimi rodičmi a starými rodičmi navštevovali počas celého roka zaujímavé miesta v Hlohovci a okolí, na ktoré sa viažu rôzne legendy a historické udalosti.

Tento rok sa deti zamerali na hlohovské studničky. Viac o aktivite prezradil Maroš Kamenčík z Vlastivedného múzea v Hlohovci, ktorý dal projektu konkrétnu podobu:

„Každý mesiac školského roka sme sa vydali jednotlivo i v skupinkách do jedného z hlohovských chotárov za týmito malými perlami našich polí, lesov a lúk. Z pravidelných dobrodružstiev za hlohovskými studničkami sme v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Hlohovci a o. z. Ex libris ad personam Hlohovec a ďalšími partnermi vydali aj takmer dvestostranovú publikáciu s názvom Pokľakni k studničke, ktorá mapuje všetky jestvujúce a niektoré i zaniknuté studničky v katastri nášho mesta,“ informoval Kamenčík.

Publikácia popisuje polohy studničiek, prístup k nim a ich výdatnosť, čitateľ sa dozvie aj o prírodných pomeroch v ich blízkosti a tiež o historických faktoch súvisiacich s ich vznikom, existenciou či zánikom. Súčasťou publikácie sú aj celostranové farebné fotografie.

„Podarilo sa nám identifikovať 16 studničiek a prameňov, ktoré v knihe uvádzame a popisujeme. Druhá časť knihy prináša pre deti desať povestí, legiend a príbehov spojených s hlohovskými studničkami. Poslednú časť tvorí akýsi zborníček, kde nájdete informácie o tom, čo znamenala studničná voda pre Hlohovčanov v každodennom živote, akú úlohu zohrávala v ľudovej kultúre, kde a prečo vznikali studničky, aký mali význam pre ľudí i hospodárstvo, podľa čoho sú hlohovské studničky pomenované, a veľa ďalších informácií,“ uviedol Kamenčík.

Texty dopĺňajú výtvarné práce detí s témou studničiek a básničky o studničkách.

Knihu slávnostne pokrstili studničnou vodou a deti boli zároveň pasované za „Rytierov Mesta ruží“. Projektu sa zúčastnilo počas školského roka takmer 50 malých rytierov a na knihe spolupracoval takmer tridsaťčlenný tím autorov – poväčšine Hlohovčanov.

Škôlkari prebádali hlohovské studničky: Výsledkom je 200-stranová publikácia
10
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum
Zdroj: Vlastivedné múzeum
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM