Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Sen o vybudovaní plavárne sa vzďaluje: Súkromný investor od zámeru odstúpil

Súkromný investor spoločnosť BazenProjekt, s.r.o. upovedomil Mesto Hlohovec o odstúpení od realizácie projektu Plaváreň a wellness.

Ilustračný obrázok k článku Sen o vybudovaní plavárne sa vzďaluje: Súkromný investor od zámeru odstúpil
4
Galéria
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Mesto Hlohovec a súkromný investor BazenProjekt s.r.o. podpísali v auguste 2016 zmluvu, ktorej obsahom bol predaj mestského pozemku v areáli hlohovského kúpaliska za symbolické 1 euro a následný záväzok investora vybudovať na pozemku krytú plaváreň a po 15 rokoch prevádzkovania ju previesť do vlastníctva mesta, ak o to mesto prejaví záujem.

Plaváreň mala podľa pôvodných plánov stáť najneskôr 30. júna 2018. Vzhľadom na zdĺhavosť vybavovania stavebných povolení a nevôľu slovenských bánk podieľať sa na dofinancovaní projektu bola spoločnosť BazenProjekt s.r.o. nútená poobhliadnuť sa po súkromných investoroch. “Problém s financovaním sme vyriešili získaním súkromného investora, ktorý sa svojím kapitálom bude podielať na realizácii pôvodného projektu," uviedol zástupca spoločnosti BazenProjekt s.r.o. Oskar Gaál pre Hlohovec24 v auguste 2018. Meno súkromného investora Gaál prezradiť nechcel.

V stredu, 24. apríla 2019 zasadala Mestská rada. Jedným z bodov programu bolo aj urovnanie zmluvných vzťahov medzi Mestom Hlohovec a spoločnosťou BazenProjekt s.r.o. na základe písomného oznámenia investora o odstúpení od realizácie stavby.

Investor nezohnal financie, plaváreň nepostaví

Čo sa teda vlastne stalo? Aké dôvody viedli k odstúpeniu investora od vybudovania plavárne a wellnesu? Na otázky odpovedal zástupca spoločnosti BazenProjekt s.r.o., Oskar Gaál:

“Z našej strany bolo vynaložené maximálne úsilie, aby k realizácii stavby došlo. Rakúsky investor, ktorý prisľúbil stavbu dofinancovať vlastným kapitálom, si ako podmienku stanovil schválenie predĺženia termínu odovzdania stavby mestským zastupiteľstvom. Mesto Hlohovec nám vyšlo v ústrety, avšak asi dva týždne po zastupiteľstve, na ktorom nám bol termín predĺžený, prestal s nami investor komunikovať a dohodu s nami nepodpísal. Hľadali sme iného investora, žiaľ neúspešne. Preto sme poslali Mestu Hlohovec list, v ktorom oznamujeme, že odstupujeme od realizácie projektu.”

Pozemok vrátia mestu, ponúkajú aj plány a povolenia

Predmetom urovnania zmluvných vzťahov medzi Mestom a spoločnosťou BazenProjekt s.r.o. bude okrem iného aj vrátenie mestského pozemku, ktorý spoločnosť dostala za symbolické 1€.

“Aby sme dodržali všetky naše zmluvné záväzky, vrátime predmetný pozemok za takú sumu, za akú sme ho dostali, teda za 1 €,” hovorí Gaál a dodáva: “Zároveň ponúkame Mestu Hlohovec k odkúpeniu aj stavebné projekty a všetky stavebné povolenia, ak bude mať mesto záujem, sme pripravení o kúpe dokumentácie rokovať.”

Plaváreň tu chýba, hovorí primátor

Či mesto Hlohovec plánuje odkúpiť projektovú dokumentáciu k stavbe Mestská plaváreň a Wellness a previesť práva a povinnosti vyplývajúce zo stavebných povolení na vodnú a kanalizačnú prípojku na mesto sme sa spýtali primátora Miroslava Kollára:

“Rokovanie na túto tému vyvolala spoločnosť BazenProjekt, termín stretnutia ešte nie je určený. Ak dospejeme k dohode a názoru, že to má pre mesto zmysel, na júnové zastupiteľstvo predložím na základe týchto rokovaní poslancom konkrétny návrh.”

Nádej, že v Hlohovci bude vybudovaná plaváreň ešte stale žije, aj keď plány súkromného investora, ktorý ju chcel prevádzkovať, zlyhali. Či bude výstavbu realizovať mesto Hlohovec na vlastné náklady a vo vlastnej réžii je v rukách poslancov Mestského zastupiteľstva.

Ak sa nájde vhodné riešenie, primátor je myšlienke naklonený: “Na Mestskej rade som avizoval, že na základe rokovaní o získaní projektovej dokumentácie a všetkých vydaných povolení so spoločnosťou BazenProjekt zvoláme pracovné rokovanie poslancov, aby sme posúdili možnosť realizovať plaváreň vo vlastnej réžii aj možné spôsoby realizácie a prevádzky. Ak nájdeme vhodné riešenie, budem ďalej presadzovať výstavbu plavárne aj vo vlastných kapacitách vzhľadom na dlhodobú absenciu takéhoto zariadenia v meste,” uviedol Kollár.

Foto: ilustračné

Vizualicácie: Plánovaná plaváreň a wellness v Hlohovci
4
Galéria
Zdroj: Mesto Hlohovec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM