Rôzne

Scískance, kalkýš i šmorňa: Objavte takmer zabudnuté tradičné jedlá Trnavského kraja

Kalkýš a plnený kapustný list z okolia Galanty, scískance a mrváň od Trnavy, piešťanskú fazuľovú polievku, zelníky, zázvorníky i šmorňu zo Záhoria si možno pripraviť podľa kuchárskej knihy Tradičné recepty Trnavského kraja.

Zdroj: TASR

Krajská samospráva ju vydala na sklonku roka so zámerom propagovať gastronómiu regiónu, ktorý je rôznorodý a má v jednotlivých lokalitách zaujímavé odlišnosti. Všetky jedlá podľa tradičných receptov uvarili a odfotografovali na Hotelovej škole Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

Z lokálnych surovín

Spoluzostavovateľka publikácie Katarína Jakabčicová pre TASR povedala, že výber receptov nebol jednoduchý a radili sa pritom aj s etnológmi. „Urobili sme širší výber zo starých kuchárskych kníh, oslovili sme aj kolegyne na úrade, aké majú tradície vo svojich rodinách, aj regionálne organizácie cestovného ruchu,“ uviedla. Nosným kritériom boli hlavne lokálne suroviny, ktoré sa na prípravu jedál používali. Výsledkom je súbor 26 receptov, z nich má časť presah svojou tradíciou aj do iných krajov, ale časť je ‚originál trnavská‘.

„Napríklad recept na cibuľovú polievku so šmidkami, čo bolo typické jedlo chudobných, varilo sa pre ľudí pri práci na poliach, alebo aj makové pagáče zo Žitného ostrova,“ povedala Jakabčicová.

Dodala, že hotelová škola niektoré recepty inovovala a prispôsobila dnešným potrebám.

Časová náročnosť

„Veľmi časovo náročná pre dnešného človeka je príprava kalkýša – kašovitého sladkého jedla z naklíčených obilnín, či vianočný recept na prípravu mrváňa,“ uviedla. To potvrdila aj učiteľka hotelovej školy Katarína Sedláková, pod ktorej vedením jedlá pripravovali. Popri receptoch sú v kuchárke zaradené aj zaujímavosti o jedlách, napríklad, že langoš bol pôvodne zvyšok chlebového cesta, ktorý sa vyvaľkal a piekol spolu s chlebom na pahrebe, láng znamená plameň. Na vianočných trhoch škola recepty predstavila aj v podobe kalendára na rok 2020.

Jedným z receptov, ktoré sú v tradičnej kuchárke Trnavského kraja zaradené, sú scískance. „Tento starodávny recept je odpozorovaný od babičiek z okolia Nižnej a Veľkých Kostolian pri Trnave a je veľmi známy a zaujímavý,“ napísali autori knihy.

Posypané krupicou

Na scískance treba 1 – 2 kg zemiakov, podľa potreby hladkú múku, soľ, hrnček kačacieho tuku (alebo oleja), rascu. Uvarené, vychladnuté zemiaky postrúhať najemno, pridať soľ a múku, aby vzniklo vláčne cesto. Vyvaľkať na rovnaké kúsky ako na lokše. Omastiť, posoliť, zvinúť alebo zložiť ako šatôčky. Ukladať na vymastený plech. Na plechu scískance znovu pomastiť, posoliť a posypať rascou. Piecť do zlatista.

V obci Kátlovce pri Trnave mal tento recept aj podobu, ako uviedol pre TASR Kátlovčan Michal Čapkovič, že kúsky sa posypali najemno krupicou a až potom sa zvinuli, do masti sa pridával cesnak. Sladká podoba bola s makom alebo tvarohom. Na plech sa ukladali vo viacerých vrstvách na seba.

Tradičné jedlá Trnavského kraja
3
Galéria
Zdroj: TASR

Rýchle správy

Najčítanejšie