Klaudia Goncalves Kultúra Rôzne Správy

Sama prekonala ťažkú chorobu a náročnú operáciu: Teraz pomáha iným plniť sny

Viera Úradníková sa po desiatich rokoch pôsobenia na pozícii predsedkyne Rady rodičov na ZŠ Podzámska rozlúčila so školou zorganizovaním posledného prekvapenia pre jej žiakov.

Ilustračný obrázok k článku Sama prekonala ťažkú chorobu a náročnú operáciu: Teraz pomáha iným plniť sny
17
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Je krátko pred deviatou hodinou ráno a žiaci základnej školy na Podzámskej ulici čakajú otočení chrbtom k pódiu na sľúbené koncoročné prekvapenie. O tie sa im každoročne pri odovzdávaní vysvedčení stará Rada rodičov na čele s predsedkyňou a bývalou poslankyňou MsZ Vierkou Úradníkovou. Tá žiakov tentokrát vyzvala, aby sa otočili k pódiu, len ak sa im vystúpenie účinkujúceho bude páčiť, po vzore porotcov zo známej súťaže Voice. Na pódium prichádza Kristián Révay, známy predovšetkým ako člen Kaliho tímu z vyššie menovanej súťaže. Deti sa s nadšením otáčajú a pridávajú sa ku Kristiánovi vlastným spevom. Prekvapenie opäť zožalo úspech.

Organizuje prekvapenia a pomáha plniť sny

Koncoročné vystúpenie Kristiána Révaya nebolo prvým veľkým prekvapením, ktoré pre deti na ZŠ Podzámska vymyslela a zorganizovala Vierka Úradníková a jej „tím“. Už v roku 2016 vystúpil na škole bez nároku na honorár spevák Adam Ďurica ako prekvapenie pre všetky deti, obzvlášť však pre žiačku 9. ročníka Ninku, ktorá prekonala ťažkú operácie nádorov na mozgu a chrbtici. Podobné ťažké ochorenie a náročnú operáciu mozgu prekonala aj Vierka a ako sama vraví, život sa je odvtedy otočil o 180 stupňov a cíti silnú potrebu prinášať radosť do života iných ľudí.

Vráťme sa však späť k Adamovi Ďuricovi. Vierka má na talenty nos a Adamovi predpovedala hviezdnu kariéru, keď na škole, ešte ako nie veľmi známy, vystúpil na školskom plese.

„Vtedy som mu povedala – nezabudni na nás, keď budeš slávny – a on nezabudol a prišiel zaspievať deťom bez nároku na honorár, keď sme ho k nám pozvali,“ s úsmevom na tvári spomína Vierka.

Vierka vysnívala, banka zaplatila

Ďalšie veľké prekvapenie čakalo deti hneď o rok, keď na pódiu ZŠ Podzámska odohrala a odspievala svoj koncert speváčka Ema Drobná.

„O splnenie tohto sna sa postaral môj vtedajší zamestnávateľ – veľká slovenská banka, ktorá sa rozhodla splniť želanie dvom zamestnancom a ja som bola jedna z nich,” opisuje situáciu Vierka a vysvetľuje, prečo sa zamestnávateľ rozhodol práve pre jej sen. “Všetci zamestnanci si želali niečo pre seba, ja som si želala potešiť mojim snom ostatných, zároveň to bola rozlúčka s úžasnou pani riaditeľkou Evkou Dudonovou.” Ema Drobná odohrala vtedy pre deti hodinový koncert s autogramiádou.

Výzvu do ringu prijal aj Tomi Kid

V máji 2018 pri príležitosti Dňa športu navštívil ZŠ Podzámska a strávil s deťmi deň v ringu najznámejší slovenský boxer Tomi Kid Kovács. Športový deň s Tomim potešil všetky deti, najmä však žiaka 9. ročníka Patrika, ktorému zomrela mama a po jej smrti prevzala starostlivosť oňho babička.

“Najväčšie prekvapenie zažili ráno, keď ho prišiel vyzdvihnúť a odviezť do školy Tomi Kid,” spomína Vierka a pokračuje: “Potom ho Tomi doviezol aj zo školy domov, to bol pre mňa najväčší zážitok, vidieť z jeho strany úprimný ľudský záujem o život toho chlapca, že to preňho neskončilo po rannom odvoze do školy.”

Sama by som nič nedokázala, bez podpory by to nešlo

Vierka zdôrazňuje, že bez skvelého tímu ľudí by sa jej nepodarilo dosiahnuť nič. Od prekonania ťažkej operácie vníma ako poslanie prinášať radosť do života iných ľudí, častokrát v ťažkých životných situáciách.

“Ako veriaca seba vnímam len ako medzičlánok, sprostredkovateľa medzi niečím vyšším a ostatnými ľuďmi, ktorí túžia po naplnení ich snov, chcem im ukázať, že sa netreba vzdávať, že sny sa plnia,” vysvetľuje. “Som evanjelička a pred každou akciou, ktorú som robila, mi naša pani farárka Chovanová povedala – Nič, čo sa robí so srdcom a dobrým úmyslom, nemôže dopadnúť zle.” O tom, že to tak naozaj je, sa mohli presvedčiť všetci tí, ktorým Vierka priniesla do života aspoň kúsok radosti.

Rozlúčkou sa nič nekončí

Na pódiu pred študentmi a pedagógmi vystúpila Vierka Úradníková v posledný deň školského roka ako predsedkyňa Rady rodičov po desiatich rokoch poslednýkrát. Prežívala tak pocity deviatakov, ktorí sa v tento deň taktiež lúčili so svojou školou. Poďakovala predsedníctvu a členom Rodičovského združenia: Kataríne Barlovej, Zuzane Klinčekovej, Bibiane Macháčkovej, Martinovi Brestovanskému a Bystíkovi Bilikovi za to, že pri nej stáli v dobrých aj zlých časoch a vždy sa mohla o nich oprieť.

Koncertné vystúpenie a stretnutie s Vierkou zhodnotil pozitívne aj Kristián Révay, ktorý si kvôli koncertu musel prehodiť pracovnú smenu vo väznici, kde pracuje. Na otázku, ako sa Vierke podarilo ho na toto nahovoriť odpovedal so smiechom: “Keď ma Vierka kontaktovala, vedela už o mne všetko, mala už obvolaných ľudí okolo mňa, vedela dokonca aj, že mám mať v tento deň rannú smenu. Po osobnom stretnutí už bolo jasné, že pozvanie nemôžem odmietnuť.”

Ako to vyzeralo na koncerte Kristiána Révaya si môžete pozrieť v galérii fotografií.

Sama prekonala ťažkú chorobu a náročnú operáciu: Teraz pomáha iným plniť sny
17
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM