Erik Bojničan Samospráva

Rekonštrukcia zámku v Hlohovci má pokračovať: Primátor prehovoril o ďalších plánoch

Na hlohovskom zámku v ostatnej dobe panoval čulý pracovný ruch. Práce majú podľa primátora M. Kollára pokračovať aj naďalej. Aké sú plány?

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia zámku v Hlohovci má pokračovať: Primátor prehovoril o ďalších plánoch
7
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Hlohovec má od roku 2009 spracovaný projekt obnovy časti zámku aj s platným stavebným povolením. V súčasnosti bola táto projektová dokumentácia podľa slov primátora Miroslava Kollára rozšírená o ďalšie časti a pripravuje sa jej ďalšie rozšírenie o obnovu nádvoria a fasád časti zámku tak, aby zrekonštruovaná časť vytvorila funkčný celok, ktorý bude môcť slúžiť nielen domácej verejnosti, ale aj ako dominantný prvok v rozvoji cestovného ruchu.

Takýto je plán

Zrekonštruovaná časť – približne polovica objektu a celé nádvorie, majú podľa primátora slúžiť primárne na expozície pôvodných artefaktov pochádzajúcich zo zámku, v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Hlohovci.

Kedy plánuje mesto sprístupniť zámok verejnosti? „Ja mám ambíciu do jesene 2018 urobiť prvé nadzemné podlažie. Pokiaľ by poslanci schválili v budúcoročnom rozpočte financie, tak aj fasádu a nádvorie. Nech to na jeseň 2018 vieme spustiť ako funkčný celok. Druhé a tretie podlažie sa vie dorábať aj za prevádzky,“ povedal M. Kollár.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Možnosť získania financií

V novembri minulého roku sme vás informovali o tom, že poslanci schválili žiadosť o príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Podľa slov primátora v apríli 2017 požiadalo mesto o dotáciu na komplexnú obnovu 3. nadzemného podlažia v rámci výzvy Ministerstva kultúry a mesto rokuje aj o možnej podpore rekonštrukcie zámku zo strany najväčších firiem pôsobiacich v Hlohovci.

Zvyšnú časť obnovy, dokončenie rekonštrukcie 1. nadzemného podlažia, plánuje mesto Hlohovec podľa M. Kollára realizovať z vlastných zdrojov. K obnoveným výstavným miestnostiam majú podľa radnice pribudnúť sociálne zariadenia, spojovacie chodby a miestnosti pre personál, informačné centrum i kaviareň.

Zámok v Hlohovci v obrazoch
7
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM