Erik Bojničan Rôzne

Radnica sa pustila do boja s neporiadnymi psíčkarmi: Vrecká zadarmo! Pozrite, koľko ich môžete dostať

Hlohovec, ako aj iné mestá má pretrvávajúci problém s neporiadnymi majiteľmi psov. Mnohí často po svojom psovi nechajú na verejných priestranstvách stopy, ktoré sa nedajú prehliadnuť. Mesto sa aj z tohto dôvodu rozhodlo bezplatne vydávať vrecká každému majiteľovi zaregistrovaného psa.

Ilustračný obrázok k článku Radnica sa pustila do boja s neporiadnymi psíčkarmi: Vrecká zadarmo! Pozrite, koľko ich môžete dostať
Foto: Slávka Kellová

Mesto Hlohovec informovalo o tom, že majitelia psov evidovaných na MsÚ Hlohovec, si od 1. apríla 2015, po predložení dokladu o zaplatení dane za psa na rok 2015, môžu prísť vyzdvihnúť vrecká na psie exkrementy.

Podľa referentky pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej mesto zakúpením a poskytnutím vreciek na psie exkrementy vyšlo v ústrety požiadavkám majiteľov psov, ktorí platia daň za psa a majú tiež záujem a snahu upratovať po nich. Takáto povinnosť im vyplýva aj z Všeobecne záväzného nariadenia mesta Hlohovec z roku 2011.

„Osoba, ktorá psa vedie alebo má nad ním dohľad, je povinná pri kontrole príslušníkmi MsP preukázať, že má pri sebe vrecko, alebo inú pomôcku na likvidáciu exkrementov,“ vysvetľuje Hrinková Siebenstichová.

Už v minulých rokoch sa podľa referentky pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy uvažovalo o poskytnutí vreciek majiteľom psov, no až v rozpočte na rok 2015 sa podarilo finančné prostriedky na tento účel schváliť. Majiteľ psa, ktorý zaplatí daň za psa na rok 2015, podľa Hrinkovej Siebenstichovej dostane 100 ks vreciek na jedného psa v rodinnom dome a 360 ks na jedného psa v bytovom dome.

Podľa Hrinkovej Siebenstichovej nie je tajomstvom, že Hlohovec, ale aj iné mestá na Slovensku majú nezodpovedných majiteľov psov. „Je však našou snahou tento pretrvávajúci problém riešiť a majiteľov psov upozorňovať na ich povinnosti, ktoré im, okrem iného, vyplývajú z VZN mesta Hlohovec,“ upresňuje.

„Exkrementy znečisťujú komunikácie, chodníky, plochy zelene, najproblematic­kejšie sú však plochy s detskými prvkami (detské ihriská a iné). Mesto sa aj z tohto dôvodu rozhodlo bezplatne vydávať vrecká každému majiteľovi zaregistrovaného psa,“ vyjadrila sa referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy.

Vedenie mesta má podľa Hrinkovej Siebenstichovej záujem tento problém riešiť nie len vreckami na psie exkrementy. „V súčasnosti je rozpracovaný projekt komplexnej občianskej vybavenosti spoločných plôch, pričom súčasťou takejto vybavenosti budú aj výbehy pre psy,“ povedala referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy.

„Mesto po zakúpení a bezplatnom odovzdaní vreciek na exkrementy majiteľom psov dúfa vo väčšiu ohľaduplnosť a zodpovednosť majiteľov psov a následne väčšiu čistotu, hlavne na chodníkoch, trávnikoch a detských ihriskách,“ dodala na záver Hrinková Siebenstichová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM