Zuzana Jakubičková Samospráva

Problémoví bezdomovci v Hlohovci: Pokuty nezaberajú, alkoholu sa vzdať nechcú

Vidíme ich na námestí, za poštou, na lavičkách v parku, ale aj pri cintoríne. Bývajú podgurážení a niektorí z nich úplne neprispôsobiví. Hlohovec eviduje okolo 10 bezdomovcov, problémoví sú zhruba šiesti. Do útulku ísť nechcú, prednejší je pre nich alkohol.

Ilustračný obrázok k článku Problémoví bezdomovci v Hlohovci: Pokuty nezaberajú, alkoholu sa vzdať nechcú
Foto: Zuzana Jakubičková

Obrátili sme sa na náčelníka mestskej polície, aby nám k danej téme povedal svoj pohľad na vec:

V súčasnej dobe sa v meste pohybuje okolo 10 bezdomovcov. Zvlášť výrazne problémovými je ich asi 5 až 6 z nich. Zo strany mestskej polície (MsP) je im permanentne, každý deň, počas dennej aj nočnej doby, venovaná zvýšená pozornosť. „Odporúčania v smere umiestnenia ich do azylového domu, konkrétne i do Útulku Pokoj a dobro na Pribinovej ulici je im ponúkané. Konkrétne prípady sú aj konzultované s vedúcim útulku, ktorý je v tomto smere značne ústretový a vyjadruje sa, že útulok je tu pre nich,“ povedal náčelník MsP, Jozef Šoka.

Vedúci útulku im veľmi rád vysvetlí podmienky, za ktorých môžu byť v útulku umiestnení, ale väčšina z nich sa so základnou podmienkou vzdania sa požívania alkoholu nestotožňuje. Niektorí sa vyjadrujú, „keby som nepil, môžem bývať aj u mamy“.

Tiež v týchto teplých mesiacoch nie sú uvedené ponuky pre nich zaujímavé, nakoľko môžu prespať v rôznych častiach mesta, často bez prístrešku, pod kríkmi, na tráve alebo i priamo na chodníku. Počas dňa na lavičke, na slnku. „Tieto odporúčania prevažne ignorujú, nakoľko do útulku nemôžu prísť pod vplyvom alkoholu. Často sa bránia tým, že útulky sú plné,“ pokračuje náčelník.

Bezdomovci sú problémom nielen občanov mesta Hlohovec, či MsP, ale i ostatných miest, žiaľ legislatíva neumožňuje zakázať im sa na danom mieste zdržovať. Je to sociálny problém, ktorý nie je riešený a ich konanie často nie je „postihnuteľné“.

Pokuty nepomôžu

Uloženie blokovej pokuty za znečistenie verejného priestranstva, pitia alkoholu na miestach, kde je to zakázané, či za rôzne formy vzbudzovania verejného pohoršenia strácajú nielen sankčný, ale i výchovný charakter, nakoľko sú si plne vedomí toho, že ani v exekučnom konaní sa pokuty nedajú od nich vymôcť.

„MsP napriek tomu monitoruje miesta, kde sa často táto skupina osôb zdržuje. V prípade zistenia znečistenia verejného priestranstva, alebo spáchania iného protiprávneho konania, sú z týchto miest nielen vykázaní, ale znečistenie musia i odstrániť. Premiestnia sa však na iné miesto a problém sa opakuje,“ vyjadril sa Šoka.

Pomohla by záchytná izba

Viac by možno dokázal pomôcť tretí sektor, väčšia osveta, viac terénnych pracovníkov a úprava legislatívy, v prípade väčšieho počtu priestupkov povinné a kontrolované verejno-prospešné práce. „Určite by pomohlo zriadenie protialkoholickej záchytnej izby, ktorá pre takéto prípady stále absentuje a pri nájdení takejto osoby, často pod značným vplyvom alkoholu by pomohla. V súčasnej dobe takúto osobu nie je kam umiestniť“ navrhol náčelník MsP v Hlohovci.

Polícia sa stretáva aj s prípadmi, kedy niektorí občania v snahe im pomôcť, podporia ich peniazmi. V takomto prípade to nie je pomoc, ale ich stabilizovanie na jednom mieste. Určite finančnú pomoc nepoužijú na zakúpenie stravy, ale na kúpu lacného alkoholu.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM