Erik Bojničan Rôzne

Pripravené na leto? 5 tipov od hlohovskej profi trénerky pre sexi bruško do plaviek!

Letná sezóna sa blíži a kilá navyše už neschováme pod svetre a kabáty. Ako zatočiť s faldíkmi a ukázať sa na pláži v plnej paráde, sme sa pýtali ostrieľanej osobnej trénerky Kataríny Kráľovičovej.

Ilustračný obrázok k článku Pripravené na leto? 5 tipov od hlohovskej profi trénerky pre sexi bruško do plaviek!
Zdroj: Dnes24.sk

Hlohovčanka Katarína Kráľovičová (25) pracuje ako inštruktorka skupinových cvičení Fitball, Piloxing, Bosu, Sixpack a onedlho Pilates, je odborná redaktorka magazínu WINK v oblasti zdravia a krásy, poradkyňa výživy (Nutris) a osobná trénerka (II. stupeň) v Športovom centre Gymex v Hlohovci.

„Zdravie človeka je zrkadlom jeho životného štýlu, ktorého je neodmysliteľnou súčasťou pohyb, strava a psychika. Vďaka pohybu naše telo získava množstvo zdravotných benefitov. Z tela sa nám vyplavujú toxíny prijaté zo stravy a stresu v dnešnej uponáhľanej dobe,“ zdôrazňuje Kráľovičová.

Príval endorfínov šťastia nám podľa trénerky spôsobuje pohodu, pokoj a spokojnosť. „Metabolizmus pracuje v zrýchlenom tempe čím nám zlepšuje celkové trávenie, látkovú premenu, rovnováhu cukrov v krvi, hormónov či ukladanie tukov. Zvýšená energia, spomalené starnutie, vitálnosť, pružné telo či pokožka a mladistvý vzhľad sú samozrejmosťou,“ hovorí Kráľovičová s úsmevom.

Na to, ako sa dostať do formy a nemusieť v horúcich mesiacoch zmäknuté bruško skrývať, má trénerka jednoduchý recept. Pomôcť podľa Kráľovičovej môže týchto 5 praktických rád:

1. Strava

Podľa trénerky to nie je o žiadnych diétách ako si veľa ľudí myslí. Ak je podľa nej človek zvyknutý na klasickú domácu kuchyňu s množstvom jedla „podľa chuti“, stačí ak zmení potraviny za funkčné, prípravu jedla a kvantitu.

„Je dôležité jesť pravidelne, v určitých časových intervaloch, malé porcie a v správnom pomere. Potraviny preferujte doma vypestované, mäso a a živočíšne produkty doma odchované, nápoje bez sladidiel a farbív, čiže voda, bylinné čaje, limonády s fresh ovocím,“ hovorí Kráľovičová.

Veľa vlákniny prijatej v čerstvom ovocí, strukovinách či zelenine by podľa trénerky malo byť súčasťou každého jedla, keďže je obdobie, kedy nám v záhrade začínajú rásť plodiny, ovocie a zelenina, takže neváhajte sa do ich konzumácie a uskladnenia veselo pustiť.

2. Upraviť jedálny lístok

Veľa ľudí má podľa trénerky v súčastnosti problém s nafúknutým bruchom s ktorým si nevie rady. V prvom rade je podľa Kráľovičovej dôležité snažiť sa tento problém odstrániť a nečakať, že problémy zmiznú samé. Je veľa faktorov, ktoré to môžu spôsobovať (antibiotiká, intolerancia na niektoré druhy potravín, najčastejšie laktóza. mlieko, mliečne produkty, nevhodná kombinácia jedál, veľké množstvo sýtených nápojov, príliš časté žuvanie žuvačiek..)

„Čím je človek starší, intolerancia na laktózu je väčšia a preto problém nastáva postupne bez toho, aby si človek uvedomil, že mu začali mliečne produkty škodiť,“ vysvetľuje trénerka.

„V niektorých prípadoch stačí obmedziť ich konzumáciu alebo vymeniť za produkty bezlaktózové, alebo s minimálnym podielom. Kozie, ovčie mlieko- má niekoľkonásobne vyšší obsah minerálnych látok, až 5–násobne vyšší obsah dôležitých vitamínov B3, C a D, rôzne rastlinné alternatívy, alebo kravské s pridaním laktázy (štiepi laktózu, t.j mliečny cukor). V strave je treba pridať väčšie množstvo vlákniny (chlorella, zelený jačmeň),“ pokračuje Kráľovičová, podľa ktorej, ak ste užívali lieky je dobré pridať ako doplnok probiotiká na úpravu tráviaceho traktu.

V skratke by podľa jej slov Kráľovičová prvý bod dala do dvoch známych výrokov: „Sme to, čo jeme!“ a „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale preto, aby sme žili.“

3. Pohyb

Aerobný pohyb (beh, cyklistika, plávanie, korčule, turistika..) a anaerobný pohyb (posilňovanie, šprint) je podľa trénerky nevyhnutnou súčasťou. „Ak chcete čo najrýchlejšie schudnúť, určite preferujte: zvýšený aerobný pohyb (v ranných hodinách na lačno, v poobedných: časové rozpätie jedla tak, aby ste mali poloprázdny žalúdok. Je to dôležité z dôvodu, že telo sa prepne na spaľovanie tukov oveľa skôr, ako keby ste pred aerobnou činnosťou prijali nejaké jedlo),“ vysvetľuje Kráľovičová, podľa ktorej je to iné pri anaeróbnom pohybe, kedy je nutné prijať určité množstvo sacharidov (s pomalým uvoľňovaním) pred, prípadne počas a (s rýchlim uvoľňovaním) po tréningu- záleží už od intenzity a času. Samozrejmosťou sú kvalitné bielkoviny.

„Ak chceme aby telo spaľovalo čo najviac tukov, musíme dosiahnuť výkon pri tepovej fr. 60 – 80% maxima výkonu. Malá pomôcka k tepovej frekvencii: pri behu alebo vykonávaní inej kardio aktivite by človek mal zvládnuť komunikovať s miernou obtiažnosťou. Ideálne je striedanie,“ opisuje trénerka.

4. Genetika – Každý človek je iný

Ako ďalej pokračuje trénerka, dôležitú úlohu zohráva Genetika, keďže každý sa niečim odlišujeme. Treba pozerať aj na Genetické propozície v rodine. „Podľa typu postavy by mal byť aj pohyb správne rozložený- Ektomorf, mezomorf, endomorf. Veľa krát je typ postavy (hlavne u žien), kedy je každá časť tela iná (typ hrušky, jablka..),“ hovorí Kráľovičová, podľa ktorej by sa tieto typy mali snažiť vyformovať si hlavne siluetu k svojim propozíciám a nesnažiť sa podobať na ženy, ktoré sú geneticky úplne odlišné. Čiže nesnažiť sa cvičiť len jednu a tú istú partiu dokola (u žien je to po väčšinou spodná časť tela, u mužov opačne..)

„Najlepšie je, ak človek zistí sám na svojom vlastnom tele ako mu pracuje a čo mu vyhovuje. Čo je vhodné pre mňa, nemusí byť vhodné pre teba,“ vysvetľuje trénerka.

5. Doplnky výživy a pitný režim

Na doplnky výživy a pitný režim sa podľa Kráľovičovej veľmi často nekladie až taký dôraz a pozabúda sa na ne. Vo fitness a kulturistike sú podľa nej doplnky výživy nevyhnutnou súčasťou, ak nechceme aby došlo k nejakým nežiadúcim katabolickým procesom. Kvalitný proteín a Vitamín C sú základ a ak chceme podporiť spaľovanie tukov- Carnitín (telu vlastná aminokyselina), Kofeín (cca 200mg), Taurín, Draslík (zvýšená potreba je pri väčšej strate tekutín akéhokoľvek druhu športu).

„Vhodným doplnkom medzi potravinami, ktoré podporujú spaľovanie sú lipotropiká (čierne korenie, chilly, paprika, škorica, grep..). Je obdobie, kedy si telo pýta oveľa viac tekutín ako v zime. Pitný režim je dôležitý z pohľadu hydratácie, energia počaz dňa, zrýchlený metabolizmus, vyplavovanie toxínov, pružná a jemná pokožka (nedostatok spôsobuje zlé ukladanie tukov, celulitída), rýchlejšie spaľovanie tukov, pocit sýtosti a mnoho iného,“ hovorí Kráľovičová.

Pod týmto pojmom rozumieme čistú pramenitú vodu, bylinné čaje či limonády s obsahom čerstvého ovocia. Veľmi častým a overeným nápojom je citrónová voda, ktorá je vhodná počas celého roka. Dôležitý nie je len druh nápoja, ale aj množstvo. „Všetkého veľa škodí“ a to platí aj pri nápojoch. Treba piť v maximálnom jednorázovom množstve 2–3 dcl, aby sme zbytočne nezaťažovali pečeň, častejšie a snažiť sa prijať väčšie množstvo v prvých dvoch tretinách dňa. Objemovo je to individuálne ± 2000 – 4000 ml.

„Ak sa chcete dozvedieť o zdravom životnom štýle viac, neváhajte ma kontaktovať, prípadne sa môžete zúčastniť prednášok, ktoré budú každý týždeň a vždy s novou témou v športovom centre GYMEX,“ vyzýva trénerka.

Foto: Archív Katarína Kráľovičová

Pochváľte sa toto leto plochým bruškom!
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM