Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Pridajte sa k septembrovej výzve aktivistov: Skúste jeden mesiac produkovať menej odpadu

Enviromentálni aktivisti z DOZOR HC pozývajú všetkých, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie, zapojiť sa do septembrovej výzvy. Spoločne skúsime obmedziť tvorbu odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Pridajte sa k septembrovej výzve aktivistov: Skúste jeden mesiac produkovať menej odpadu
Zdroj: TASR

Enviromentálni aktivisti z neformálneho zoskupenia DOZOR HC, ktorých poznáte ako organizátorov mestských Smeťozberov, sa rozhodli prostredníctvom sociálnych sietí osloviť všetkých, ktorí majú chuť a odhodlanie urobiť niečo pozitívne pre životné prostredie.

Dozoráci vytvorili výzvu s názvom „Tento mesiac prestanem tvoriť aspoň jeden druh odpadu“. Cieľom akcie je, aby každý, kto sa jej zúčastní, vyskúšal splniť jednoduché zadanie uvedené v názve.

„Všetci produkujeme mraky odpadu, a jediným naozajstným riešením je prestať ho tvoriť. Všetko ostatné, čo príde potom (recyklácia, upcyklácia, smeťozbery atď.) už len rieši následky, ktoré by nemuseli vôbec nastať,“ vysvetľujú Dozoráci.

Ako sa teda môžete do výzvy zapojiť? Aby ste pomohli planéte a žvotnému prostrediu, nemusí sa z vás hneď stať vegetarián. Stačí, ak všetci spoločne začneme robiť malé každodenné kroky k tomu, aby sme menej plytvali potravinami, nekupovali to, čo nepotrebujeme a snažili sa produkovať čo najmenej odpadu.

Aj v našom meste sú možnosti, ako nakupovať ekologicky a s rozumom, určite sa mnohým z vás nepáči, že po príchode zo supermarketu tvoria polovicu vášho nákupu plastové obaly. Alternatívou sú obchody, kde vám potraviny či drogériu nasypú či načapujú do vami prinesených opakovane použiteľných nádob.

Vaša septembrová aktivita však nemusí byť len o ekologickejších nákupoch. Dozoráci pridávajú pár ďalších tipov: „Fajčiari môžu obmedziť fajčenie, vyprodukujú menej špakov. Ak sa dá, použite na prepravu bicykel namiesto auta. Upravte a zjednodušte stravu, nakupujte len to, čo naozaj potrebujete. Buďte inšpiráciou pre ďalších ľudí.“

Link na akciu nájdete tu.

Foto: ilustračné

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM