Erik Bojničan Rôzne

Pri Hlohovci sa chystá parádna veselica: Slávnosť Dožiniek so sprievodom obcou

Tradičná slávnosť ukončenia žatvy je neodmysliteľnou súčasťou leta. Nechajte sa vtiahnuť do atmosféry tradičných osláv neďaleko Hlohovca.

Ilustračný obrázok k článku Pri Hlohovci sa chystá parádna veselica: Slávnosť Dožiniek so sprievodom obcou
Zdroj: TASR

Veselica, pri ktorej nechýba hudba, tanec a dobrá nálada. Aj takto by sa dali popísať Dožinky, teda oslavy ukončenia žatvy. Tie majú svoje tradície i v našom regióne. V Hlohovci sú síce augustové púte minulosťou, no kedysi to bývala vychýrená slávnosť.

Na zámockú púť, ktorá sa konávala 15. augusta, ako sa píše v mestskej kronike, chodievalo do Hlohovca z okolia mnoho ľudí. Zámocký park nebol v tých časoch bežne prístupný verejnosti, no počas púte sa brány parku, ktorý vynikal exotickými kvetmi, okrasnými kríkmi a stromovinami, otvorili verejnosti. Návštevníci si posedeli pri víne, či už pri zámku alebo pod viechami Podzámskej ulice.

Každoročne sa podľa kroniky konali koncom augusta slávnosti na námestí, odkiaľ sa po hlavnom predslove alegorický sprievod odobral do Zámockej záhrady, kde bola poobede ľudová veselica.

Aj keď z Hlohovca sa táto tradícia vytratila, pravú atmosféru Dožiniek si môžete vychutnať v obci Dolné Otrokovce už v sobotu 5. augusta 2017 od 15:00. Ako uvádzajú organizátori, nebude chýbať tradičný dožinkový sprievod obcou, ktorý je vždy veľkým lákadlom, ale aj dobré jedlo a hudba, bez ktorých by sa podobná slávnosť len ťažko dala predstaviť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM