Rôzne

Prevetrajte turistické topánky: Všetko dôležité o pochode Fornoseg-Frašták

Chladné počasie je na ústupe a už je tu čas, kedy oprášiť turistickú výstroj. Nalaďte sa príjemnou prechádzkou neďaleko Hlohovca.

Ilustračný obrázok k článku Prevetrajte turistické topánky: Všetko dôležité o pochode Fornoseg-Frašták
Foto: Róbert Jakubička

Turisti zo širokého okolia, ktorí sa už nevedia dočkať jarného pochodu HP sa môžu tešiť na jeho mladšieho súrodenca – pochod Fornoseg – Frašták. Pochod sa tradične uskutočňuje pri príležitosti oslobodenia obce Tepličky. Milovníci prírody si môžu pozrieť aj blízky náučný chodník Sedliská.

Prvý Fornoseg – Frašták (Tepličky – Hlohovec) pochod sa uskutočnil v roku 2004. Organizátori zámerne použili staré názvy obce a mesta, aby priblížili ľuďom časy minulé. Trasa pochodu totiž vedie cez Soroš – Považský Inovec, po chodníku kade chodili naši občania pešo na jarmok, k notárovi či deti do školy, pred rokom 1948.

Štart

Tepličky, obecný úrad – 9.30 h

Trasa

Tepličky – Soroš – Hlohovec, viecha Jašter na Starej hore, Dĺžka trasy: 5 km (1,5 hod)

Cieľ

Hlohovec, Viecha Jašter na Starej hore

Ako informuje Klub Slovenských turistov Hlohovec, trasa vedie spočiatku po lesných chodníkoch a cestách, ktoré tvoria náučný chodník Poniklec a sú vyznačené zelenou značkou náučného chodníka. Neskoršie sa náučný chodník napojí na červeno značený turistický chodník č. 0705. V záverečnom úseku trasy, na kopci, na okraji poľa Nad Sorošom, náučný chodník odbočí z červenej TZT vpravo do lesa a cez tento les (Stará hora) vedie až do spustnutého vinohradu nad viechou Jašter. Z vinohradu je náučný chodník vedený cez pole až do Viechy Jašter.

Pochod FOFR (Fornoseg – Frašták) je turistická akcia, určená pre peších turistov. Cieľom akcie je podľa KST Hlohovec zdravý pohyb a pobyt v čistej prírode.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM