Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Prekladateľov už nebudete potrebovať: Doklady vám vystavia v európskom formáte

Európska únia začína od 16. februára uplatňovať nové nariadenie o verejných listinách. Bežnému občanovi to zjednoduší proces získania matričných dokladov vo formáte akceptovanom ostatnými štátmi Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Prekladateľov už nebudete potrebovať: Doklady vám vystavia v európskom formáte
Zdroj: Mesto Hlohovec

Matričný úrad mesta Hlohovec vydal oznámenie, že dňom 16. februára 2019 sa začína v Európskej únii uplatňovať nové nariadenie o verejných listinách.

Čo znamená zavedenie tohto nariadenia do praxe pre bežného občana? Ak budete potrebovať doložiť matričné doklady v ktorejkoľvek z krajín Európskej únie, nebudete ich musieť posielať na preklad súdnemu prekladateľovi, matrika vám ich vydá vo formáte, ktorý bude akceptovaný vo všetkých krajinách EU.

“Matričný úrad bude vystavovať matričné doklady pre použitie iba v členských štátoch Európskej únie, ktoré nebudú podliehať vyššiemu overeniu (apostil) a taktiež nebudú podliehať požiadavke prekladu súdnym prekladateľom,” informuje radnica vo svojom ozname.

Uvedené sa nevzťahuje pre matričné doklady tretích štátov.

Doklady na použitie v zahraničí (iba v rámci EÚ), vzhľadom na náročnosť vybavovacieho procesu, sa budú vystavovať na základe objednania na mailovej adrese: janka.jurickova@hlohovec.sk, alebo na tel. čísle: 421 33 7368 231.

“V prípade, že všetko bude fungovať ako má, vybavenie trvá 10 –15 minút. Ak však príde k výpadku systému v európskej databáze, klient by mal požadované doklady obdržať na ďalší deň – nebude možné vystaviť ich na počkanie. Preto je lepšie vopred sa informovať telefonicky, prípadne mailom,” uviedla Janka Juríčková z Matričného úradu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Hlohovec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM