Prejedanie sa počas sviatkov nemá dlhú históriu
Prejedanie sa počas sviatkov nemá podľa odborníkov dlhú históriu. Charakteristické je hlavne v posledných rokoch v ekonomicky rozvinutých krajinách.
„Vyprážané mäsá, rozmanité údeniny, majonézové šaláty, zákusky,
hlavne tie krémové, a k tomu namiesto aktívneho pohybu hodiny strávené
pred televíznou obrazovkou – to všetko ostro kontrastuje s tým, ako
vianočné sviatky prežívali naši predkovia,“ skonštatovala hovorkyňa
banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária
Tolnayová.
Tí boli napriek vyššej fyzickej aktivite podľa slov hovorkyne v jedení
podstatne skromnejší. Vianočné menu sa väčšinou skladalo
z jednoduchších polievok ako kapustová s hríbmi, šošovicová či
fazuľová polievka a zemiakov bez klobás a smotany, ďalej z oblátok
s medom, pupákov s makom, vianočky, makovníka či orechovníka a nanajvýš
kúska údeného a ryby.
Podľa skúseností lekárov sú vianočné sviatky nielen časom pohody a
relaxu, ale aj zvýšených návštev pohotovostí pre vyšší výskyt
infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých
bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov. Dôvodom býva
nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale
aj málo pohybu. Takýto spôsob stravovania, ako aj prejedanie, nezodpovedá
potrebám organizmu, narušuje jeho rovnováhu a vyvoláva niektoré zo
spomínaných chorobných zmien. Podľa vedúcej odboru epidemiológie RÚVZ
v Banskej Bystrici Márie Avdičovej hrozí aj riziko prenosných ochorení.
„Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až
v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo
surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo
môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení
zákuskov a koláčov, kde sa napríklad používajú tepelne neupravené
vajíčka – rovnako bielka ako žĺtka,“ konštatovala Avdičová.
Čo sa týka kombinácie „tradičných“ vianočných pokrmov, pozor by si
podľa nej mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na
prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť namiesto smotany
napríklad nízkotučný biely jogurt či pred použitím mierne obvariť
cibuľu. Odborníci deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných
vianočných jedál, neslobodno však zabúdať na disproporciu medzi príjmom a
výdajom energie. Preto zdôrazňujú potrebu dostatočne energeticky
náročného pohybu. Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez
vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. Ľudia by nemali
prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému, a
teda, muži by mali piť dvakrát dva decilitre vína, najlepšie červeného, a
ženy dvakrát jeden dcl vína.
Zdroj:TASR