Komunálne voľby

Právnička, starosta aj poslanec NR SR: Kto sa stane županom Trnavského kraja?

O kreslo predsedu Trnavského samosprávneho kraja sa uchádza šesť kandidátov. Viete, ktorí to sú a aké majú profesie?

Ilustračný obrázok k článku Právnička, starosta aj poslanec NR SR: Kto sa stane županom Trnavského kraja?
Zdroj: Facebook.com/Milan Uhrík • Republika , TASR/Lukáš Grinaj

Najneskôr do 30. augusta mali všetci kandidáti alebo politické strany možnosť podať kandidátnu listinu do volieb do orgánov samosprávnych krajov a do komunálnych volieb.

Voľby sa budú konať v sobotu 29. októbra 2022, v čase od 07.00 hod. do 20.00 hod.

Kandidáti na župana

Spolu desať záujemcov podalo kandidátne listiny na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) v jesenných regionálnych voľbách. Informovala o tom Natália Petkáčová, riaditeľka odboru komunikácie TTSK. Je to v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami takmer dvojnásobný počet, keď kandidátne listiny podalo šesť záujemcov.

S výkonom samosprávy na krajskej úrovni majú doterajšiu skúsenosť traja. Súčasný predseda TTSK Jozef Viskupič podal kandidatúru na svoje druhé volebné obdobie za zoskupenie OĽANO, NOVA, Kresťanská únia, Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu – občianska demokracia, Šanca, ODS, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Maďarské fórum. Podpredseda TTSK József Berényi v opakovanej kandidatúre na predsedu sa o post uchádza za Alianciu – Maďari, národnosti, regióny. Krajský poslanec Zdenko Čambal je nominantom SNS a Smeru-SD.

Nezávislými kandidátmi sú Martin Červenka a Roland Hakszer.

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko stavia do predvolebného boja Martina Beluského, Život-NS Romana Chudého, Národná koalícia/Nezávislí kandidáti Zdenka Rosinu, Republika Veroniku Temňákovú a hnutie Občan Národ Spravodlivosť Ivana Stanoviča.

Prečítajte si tiež

Veronika Temňáková

Na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov za hnutie Republika kandidovať okresná predsedníčka hnutia v Galante, právnička a ekonómka Veronika Temňáková.

Profesionálne pôsobí ako konateľka spoločnosti, blízke sú jej najmä témy sociálneho zabezpečenia, pracovného práva a problémov v oblasti malého a stredného podnikania.

Jozef Viskupič

O post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa v jesenných voľbách bude opätovne uchádzať Jozef Viskupič. Kandidovať bude za koalíciu deviatich politických subjektov a s podporou hnutia Progresívne Slovensko.

Súčasný predseda TTSK je kandidátom strán a hnutí OĽANO, SaS, KDH, Spolu – OD, Občianski demokrati Slovenska, Demokratická strana, Šanca, Za ľudí a Sme rodina. O podporu ďalších sa bude podľa jeho slov uchádzať.

Martin Červenka

Martin Červenka je viacnásobný starosta obce Ratkovce, člen predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska, občiansky aktivista, otec, športovec a manažér.

Jeho kandidatúru podporujú desiatky starostov. Podporu Čevenkovi vyjadrila aj strana Hlas-SD. Napriek tomu, že podporu strany prijal, chce naďalej zostať nezávislým kandidátom.

Martin Beluský

Beluský je rodákom z Piešťan, v súčasnom volebnom období reprezentuje stranu v Národnej rade SR ako poslanec. Voličom podľa svojich slov ponúka skúsenosti z práce v krajskej samospráve, keď pôsobil na viacerých postoch v administratíve Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Jeho kandidatúra by mala byť podľa slov predsedu strany Mariana Kotlebu slušnou, konzervatívnou a odbornou alternatívou voči súčasnému vedeniu.

Zdenko Čambal

Kandidát na župana Zdenko Čambal je dlhoročným primátorom Holíča, v rokoch 2006 – 2017 bol aj podpredsedom Trnavského samosprávneho kraja. V súčasnosti je krajským poslancom. Kandidovať bude za koalíciu SNS a Smer-SD.

Čambal sa snaží obhájiť aj kreslo primátora Holíča, v ktorom momentálne pôsobí už štvrté volebné obdobie.

Viac o kandidátoch

József Berényi

Na predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude v tohtoročných jesenných voľbách kandidovať jeho terajší podpredseda József Berényi. Funkciu vicežupana zastáva posledných deväť rokov.

Jeho kandidatúru podporuje SMK ako jedna z troch platforiem strany Aliancia. Skúsenosti na poste vicežupana získaval deväť rokov.

Roland Hakszer

Ako nezávislý kandidát sa bude o kreslo župana uchádzať aj športový manažér Roland Hakszer. Pôsobil ako mestský poslanec v Dunajskej Strede.

Martin Beluský

Martin Beluský kandiduje za trnavského župana za stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Vyštudoval priemyselné inžinierstvo na Materiálovotechno­logickej fakulte v Trnave, kde pokračoval aj v doktorandskom štúdiu. Pôsobil ako riaditeľ Banskobystrického samosprávneho kraja či ako generálny riaditeľ Banskobystrickej regionálnej správy ciest. Od roku 2016 je poslancom NR SR.

Roman Chudý

Kandidát na župana Roman Chudý je advokát, predseda Slovensko-Bulharskej obchodnej komory a bývalý prokurátor. Pôsobí aj ako mestský poslanec v Piešťanoch. Do volieb ho postavila strana Život – NS.

Ivan Stanovič

Ivan Stanovič je predsedom hnutia Občan Národ Spravodlivosť. Hnutie sa pretransformovalo zo zoskupenia aktivistov Občiansky generálny štrajk, ktorý bojoval aj proti covidovým opatreniam. Zorganizovali aj desiatky protestov pred NR SR ako aj Prezidentským palácom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Voľby 2022

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM