Erik Bojničan Rôzne

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Bojničky ešte ako tak, ale Also Atrak je víťaz :)

Niektoré mená, pod ktorými poznáme dedinky okolo Hlohovca dnes, sa formovali stáročia. Pôvodné krkolomné názvy často nič nehovoria ani samotným obyvateľom. Pozrite, ako sa známe dediny volali kedysi a ako ich názvy vznikli.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Bojničky ešte ako tak, ale Also Atrak je víťaz :)
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Boenza, Baynach, Bajanach

Dávne názvy obcí v našom okrese poznáme najmä vďaka Zoborskej listine z roku 1113, ktorej mnohé z nich ďakujú aj za prvú písomnú zmienku o tej ktorej obci. Medzi ne patria aj Bojničky, ktorých názov prešiel mnohými modifikáciami. Najstarším známym názvom, práve zo Zoborskej listiny je Boenza. Obec sa postupne nazývala okrem iných aj Baynach či Bajanach, až vznikol dnešný názov Bojničky, ktorý obec používa od roku 1920.

Edeuthbiny

Pri názve Edeuthbiny by sa vám súčasná obec v pamäti vynorila asi už len veľmi ťažko. Jedná sa o známu dedinu v okrese Hlohovec – Červeník. Ten bol na názvy v minulosti naozaj bohatý. Kedysi niesol mená ako Bin, Been, Wereswar, alebo už spomínaný názov Edeuthbiny.

Also Atrak

Ako už spomínané Bojničky aj obec Dolné Otrokovce sa po prvý krát spomína v Zoborskej listine, vtedy obec niesla názov Adradic, neskôr však dostala iný názov – Also Atrak. Tento názov úzko súvisí s javom, ktorý bol v tom období bežný a za názov mu vďačí viacero obcí.

Ako napríklad uvádza na svojej stránke obec Horné Trhovište (kedysi nazývané Vascard), jej názov je odvodený od trhov (jarmokov), ktoré sa tu konali už od 11. storočia a nie je vylúčené, že sa na nich obchodovalo aj s otrokmi, od ktorých majú byť odvodené aj názvy susedných obcí Horné Otrokovce, či práve Dolné Otrokovce (Also Atrak).

Zela

Dolné Zelenice a Horné Zelenice, kedysi tvorili jednu obec – Zelenice, prvý krát spomínané v roku 1244 pod názvom Zela. Toto meno bolo údajne odvodené od blízkeho močiara, v ktorom vraj bola voda vždy zelená od drobných rastlín.

Šág

Jedno z pomenovaní, ktoré je známe aj súčasným ľuďom zo širokého okolia. V našom nárečí na obľúbené „šak“ dostanete často odpoveď „Šag je za Mladým hájom“. A je tomu skutočne tak, obec Sasinkovo, ktorá bola až do roku 1948 nazývaná Šág sa nachádza za lokalitou Mladý háj, teda táto slovná hračka z nášho regiónu nie je ďaleko od skutočnosti.

Mohlo by vás zaujímať:

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Hlohovci, o ktorých vie málokto

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Hlohovci, do ktorých by ste mali zavítať

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM