Klaudia Goncalves Kultúra

Poučné i tajomné príbehy na nevšedných miestach: Hlohovec zažil Literárne putovanie

Občianske združenie EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC zorganizovalo na sobotu druhý ročník literárneho putovania. Akcia sa tešila bohatej návštevnosti, medzi účastníkmi boli zastúpené všetky vekové kategórie.

Ilustračný obrázok k článku Poučné i tajomné príbehy na nevšedných miestach: Hlohovec zažil Literárne putovanie
28
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: Dnes24.sk

Na šiestich zastaveniach odznelo množstvo príbehov a úryvkov z diel hlohovských rodákov, ale aj autorov, ktorí mestom len prechádzali a očarilo ich natoľko, že ho nezabudli spomenúť vo svojich dielach.

Putovanie literárnych nadšencov odštartovalo pri zámku, kde po stručnom úvode Pani Heleny Pekarovičovej, ktorá predstavila obsah činnosti občianskeho združenia, nás v podzemí Jozef Urminský zoznámil so strašidelným príbehom drotára Baba Rybu a nechýbal ani gróf Dracula.

Ďalšou zastávkou bol židovský cintorín, kde odzneli hneď tri ukážky autorov, ktorých životy poznačil holokaust.

Veselším zastavením bol parčík na Rázusovej ulici, kam dofrčal na bicykli (motorku mal pokazenú) známy hlohovský bohém a zástupca katolíckej moderny, františkánsky mních Rudolf Dilong. V parku sa zvítal so svojím priateľom Ivanom Kupcom a spoločne predniesli úryvky zo svojich diel.

Cez Hurbanovu ulicu popri domu Ivana Štrpku sa literárni turisti presunuli do františkánskeho kláštora a odtiaľ k železničnému mostu. Na oboch jeho brehoch odzneli ďalšie zaujímavé príbehy doplnené výstavou historických fotografií mapujúcich rekreačné využitie pieskových pláží pri rieke Váh v 40. rokoch 20. storočia.

Na záver podujatia si Maroš Kamenčík otestoval pozornosť účastníkov malou súťažou. Úspešní riešitelia boli odmenení zaujímavými publikáciami.

Literárne putovanie bolo zavŕšené spoločným piknikom a občerstvením pri futbalovom štadióne.

Literárne putovanie 2018: Po stopách Fraštáku v knižných dielach (+ fotogaléria)
28
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM