Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Poslanci neschválili zámer mesta: Prenájom pozemkov SZĽH dostal stopku

Poslanci mestského zastupiteľstva neschválili zámer prenájmu pozemkov v areáli ZŠ na Podzámskej ulici na vvybudovanie umelej ľadovej plochy. Projekt mal realizovať SZĽH zo štátnej dotácie.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci neschválili zámer mesta: Prenájom pozemkov SZĽH dostal stopku
Zdroj: pixabay.com

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) zverejnil začiatkom augusta výzvu na podávanie žiadostí samospráv o vybudovanie umelých ľadových plôch financovaných zo štátnej dotácie. Zámerom SZĽH je vybudovať 20 malých multifunkčných ľadových plôch po celom Slovensku. Na každú realizáciu plánujú prispieť finančnými prostriedkami až do výšky 250-tisíc eur. Vedenie mesta Hlohovec sa do projektu zapojilo a žiadosť poslalo.

Poslanci Mestského zastupiteľstva na zasadnutí dňa 19.9.2019 neod­súhlasili zámer mesta Hlohovec na prenájom pozemkov SZĽH v areáli ZŠ Podzámska, kde mal byť podľa podmienok stanovených hokejovým zväzom projekt vybudovaný.

Jednou z podmienok zverejnených vo výzve pre podávanie žiadostí bolo, že umelá ľadová plocha musí byť vybudovaná v bezprostrednej blízkosti základnej školy, ktorú navštevuje minimálne 450 detí a musí byť prevádzkovaná ako ľadová plocha minimálne 4 mesiace v roku. ZŠ Podzámska ako jediná túto podmienku spĺňa.

Poslanci, ktorí zámer prenájmu pozemkov neschválili, argumentovali okrem iného aj tým, že mesto by muselo na vybudovanie multifunkčnej ľadovej plochy vynaložiť finančné prostriedky aj z vlastných zdrojov (cca 100-tisíc eur) a následne financovať jej prevádzku.

Investícia do budúcnosti

Ako uviedol primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár, SZĽH stanovil termín vyhodnocovania žiadostí na 17.10.2019. Ak mesto so žiadosťou uspeje, bude Mestské zastupiteľstvo následne schvaľovať návrh zmluvy na prenájom a prevádzku. Zároveň upozornil na skutočnosť, že existujúca umelá ľadová plocha vzhľadom na technický stav čoskoro nebude schopná prevádzky, čo potvrdil aj správca klziska, konateľ Bytového hospodárstva Peter Ulík.

Mesto tak v budúcnosti bude čeliť výzve na výstavbu novej ľadovej plochy, náklady odhadol primátor rádovo na niekoľko miliónov eur.

Nezávislý poslanec Peter Kovář protiargumentoval v rozprave tým, že športová komisia neodsúhlasila výstavbu tejto ľadovej plochy, nakoľko v areáli ZŠ Podzámska je už do rozpočtu pre rok 2020 naplánovaná komplexná rekonštrukcia.

Opätovné schvaľovanie

Poslanec Vladovič a viceprimátor Dvoran naopak vyjadrili súhlas so zámerom mesta, podľa nich by bola škoda zhodiť projekt zo stola, keďže okrem samotnej výstavby ponúka SZĽH aj kompletné chladenie, rolbu, sadu dresov a pedagogické kurzy pre inštruktorov korčuľovania, a to všetko bez toho, aby mesto muselo siahať hlboko do vlastnej peňaženky. Proti sa postavili poslanci Müller a Maronová, argumentovali vysokými nákladmi mesta na realizáciu a prevádzku a poukázali na nevhodne zvolenú lokalitu.

V hlasovaní o návrhu uznesení bolo 6 poslancov za návrh, poslankyňa Svíčková sa zdržala hlasovania, proti boli siedmi poslanci: Müller, Maronová, Kovář, Frýdecký, Baranovič, Hrobár a Kovalčíková.

„V prípade, že nám bude dotácia pridelená, budeme opäť schvaľovať návrh nájomnej zmluvy a zmluvy na prevádzku,“ uviedol primátor Kollár.

Foto: ilustračné

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM