Klaudia Goncalves Rôzne Správy Samospráva

Poslanci blokujú fungovanie mestskej rady: Primátor nemôže zvolať zasadnutie

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár nemúže zvolávať mestskú radu. Dôvodom je nečinnosť poslancov pri odvolávaní člena rady.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci blokujú fungovanie mestskej rady: Primátor nemôže zvolať zasadnutie
Zdroj: TASR

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár nemôže zvolávať zasadnutia mestskej rady (MR). Na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MZ) uviedol, že by to bolo v rozpore so zákonom a jej rozhodnutia by boli spochybniteľné. Upozornil tým na skutočnosť, že poslanci z poslaneckej platformy Hlohovec spolu svojím rozhodnutím a nekonaním zablokovali jej riadne fungovanie.

Člena mestskej rady neodvolali

Predchádzajúce, májové zastupiteľstvo malo v programe bod Odvolanie člena Mestskej rady mesta Hlohovec. Mal upraviť situáciu po tom, ako sa poslanec Peter Dvoran stal druhým zástupcom primátora a v zmysle zákona automaticky aj členom MR. Keďže MR v Hlohovci má mať podľa zákona päť členov, príchodom Dvorana mala MR o jedného viac, a tak bolo jedného potrebné odvolať. Na návrh poslankyne Antónie Maronovej (z platformy Hlohovec spolu, ktorá stojí v opozícii voči vedeniu mesta a má v MZ väčšinu) tento bod stiahli z rokovania MZ. „Do momentu, kým nebude vami spôsobený stav uvedený do súladu so zákonom, nemôžem zasadnutia zvolávať,“ povedal poslancom primátor.

Maronová a členovia platformy obhajujú svoj výklad zákona, žiadajú, aby konečný verdikt vyriekol súd. Primátor požiadal poslancov, aby študovali zákony a zdôraznil, že v tejto situácii nemôže robiť nič iné, ako MR nezvolávať. Pripomenul, že hoci sa poslanci odvolávajú na absenciu kritérií, podľa ktorých by mohli člena MR odvolať, nemali kritériá ani vtedy, keď členov MR volili.

Pritom nerešpektovali, že poslanec Jozef Urminský (platforma Fraštačania primátora M. Kollára) získal absolútne najvyšší počet voličských hlasov v jesenných komunálnych voľbách a do MR zvolili namiesto neho poslankyňu Evu Kovalčíkovú (Hlohovec spolu), ktorá získala hlasov suverénne najmenej.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM