Rôzne

Policajti na cestách: V prvý školský deň budú strážiť kroky školákov

Vidieť a byť videný sa stáva opäť heslom dňa v záujme bezpečnosti nás všetkých, ale najmä našich detí. Nebude tomu inak ani počas prvého školského dňa, kedy sa do ulíc nášho mesta opäť nahrnú všetci školáci a s nimi aj policajti, ktorí budú dohliadať na ich kroky.

Ilustračný obrázok k článku Policajti na cestách: V prvý školský deň budú strážiť kroky školákov
Zdroj: Webnoviny.sk

Policajná akcia bude zameraná na zvýšený dohľad nad bezpečnosťou školákov v okolí škôl a v priľahlých uliciach. Policajti dohliadnu aj na plynulosť cestnej premávky, ktorú budú v prípade potreby riadiť a usmerňovať. „Cieľom tejto akcie je zabezpečiť všetkým účastníkom cestnej premávky potrebnú bezpečnosť. Do akcie bude v tento deň zapojený maximálny počet nielen dopravných a poriadkových policajtov, ale aj policajtov železničnej, hraničnej a cudzineckej polície,“ avizovala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Viesť k zodpovednosti by mali aj rodičia

Polícia sa pri tejto príležitosti obracia na rodičov, aby venovali svojim deťom pár minút a pohovorili si s nimi o nástrahách na cestách. „Najmä s menšími deťmi si niekoľkokrát prejdite trasu do školy. Vyberajte nie najkratšiu, ale najbezpečnejšiu. Ak si dieťa navykne chodiť určitou trasou, bude sa cítiť bezpečnejšie, pretože sa ľahšie orientuje v známom prostredí a spoľahlivejšie bude riešiť aj nepredvídané situácie v cestnej premávke. Aj vodiči musia zvýšiť pozornosť, pretože reakcie detí môžu byť po dlhých prázdninách oneskorené,“ upozorňuje policajná hovorkyňa.

Skôr, ako dieťa pôjde prvýkrát do školy bez dozoru dospelých, musí vedieť, že môže vstúpiť na vozovku len vtedy, ak sa pozrie vľavo, potom vpravo a zasa vľavo a len vtedy, ak sa nepribližuje automobil, že nesmie vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, ktoré mu znemožňujú výhľad, cez cestu má zásadne prechádzať po priechode pre chodcov, prechádzať najkratším smerom – kolmo, nesmie vstúpiť na vozovku, keď svieti na semafore červený signál pre chodcov a môže prechádzať cez cestu na zelený signál a prechod dokončiť aj vtedy, keď sa rozsvieti červená.

Dieťa by malo byť viditeľné

K nešťastiu prichádza často preto, lebo vodič dieťa na ceste jednoducho nezbadá. „Rodičia môžu hroziace riziko znížiť tým, že budú svoje deti obliekať nielen pohodlne, ale i dostatočne pestro, prípadne opatria jeho odev, školskú tašku, topánky i čiapku reflexnými nášivkami či odrazkami tak, aby vodič už z diaľky zbadal malého školáka a zvýšil svoju pozornosť,“ radí Baloghová.

V prvých dňoch je zároveň potrebné, aby rodičia sprevádzali svoje dieťa do školy dovtedy, kým nie je schopné samo bezpečne prejsť naučenú trasu. Zvolená trasa do školy by mala byť z dopravného hľadiska čo najbezpečnejšia, a to i vtedy, keby sa mala vzdialenosť do školy predĺžiť.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM