Rastislav Búgel Bowling

PokecKuKolu 19. - základná časť je minulosťou

Dobojované! Aspoň čo sa základnej časti týka. Pozíciu lídra základnej skupiny obhájil po tuhom boji tím KRÁTKEHO PROCESU .

CIBAK TEAM skončil v tesnom závese o 26 kolov na druhom mieste a ŠTAMGASTI sa tešia z tretej pozície. Posledné kolo neprinieslo žiadne prekvapenie, akurát pár hráčov možno stratou motivácie nahádzalo na ich pomery nízke čísla. Aj preto klub tristovkárov večera zaplnilo len 14 mien.

V zápase HRBATA – BMW INVEST sa všetko skončilo podľa predpokladov. Dievčatá z HRBATA tentoraz nepredviedli svoje optimálne výkony a favoritovi tak stačilo aj skromných 773 bodov na pohodlné víťazstvo o 181 kolov. Celá ich trojica však určite radosť z vlastných individuálnych výkonov nemala. V nadstavbe s týmto číslom ťažko vyhrajú čo len jeden zápas.

V ďalšom zápase už išlo o veľa. KRÁTKY PROCES ak chcel zostať lídrom MBL musel s HALIGANDOU vyhrať a navyše nahádzať čo najvyššie číslo. Po minulotýždňovom výpadku, keď sa žiadnemu z trojice nepodarilo zvaliť aspoň 300 kolov, to v tomto zápase všetci odčinili. Najviac sa darilo Mirovi Halásovi s 344 bodmi (najlepší hráč kola!) , Katka Šefraníková zhodila 330 kolov (najlepšia hráčka kola!) a Zdeno Šefraník 302. V tábore HALIGANDY už takí úspešní neboli. Víťazstvom si tak KRÁTKY PROCES splnil polovičku plánu a jeho hráči s napätím čakali či, v nasledujúcom zápase im ich výborných 976 bodov bude stačiť na nabudený CIBAK TEAM.

CIBAK TEAM si predchádzajúci zápas samozrejme odsledoval, takže vedel, že okrem víťazstva s POSTAVIČK-ami musí získať aspoň 984 bodov, pokiaľ chce ovládnuť situáciu na špici. Pri absencii Juraja Pažitného sa však šance na takýto výsledok znižovali. Cibáčikovci však neuveriteľne zabojovali. Zvlášť výkon v druhej runde si zaslúži ich uznanie. Aj hráči KRÁTKEHO PROCESU v hľadisku začínali byť nervózni. Ich akcie prudko začínali klesať. Rozhodli až predposledné hody, ktoré CIBAK TEAM-u nevyšli . Vynikajúcich 494 bodov v druhej runde, celkovo 957 tak síce na víťazstvo s POSTAVIČ-kami výrazne postačilo, no na vedúcu priečku už nie. Za POSTAVIČKY trojstovkový limit splnil Miloš Kvasňovský (302), u víťaza Pavol Tkáč (326) a Vlado Halás (314). Najvyšší náhod v zápase zaznamenal do druhého polčasu dosadený Tomáš Wesolowski so 187 bodmi. Po dlhých 19-stich kolách tak zaostal CIBAK TEAM za tabuľkovým lídrom o 26 kolov, čo je ozaj nepatrný rozdiel. POSTAVIČKY zas až tak prehra mrzieť nemusí. Ako jediný nováčik súťaže sa prebojovali medzi elitu 10 najlepších tímov MBL.

NEPOČUJÚCI TEAM narazil na stále zlepšujúci sa B-TEAM. Už takmer s pravidelnosťou za nich hádže cez tristo bodov ich najlepší hráč Dušan Kollár. Bolo tomu tak aj teraz, Dušan zvalil 311 kolov. No súper z B-TEAM-u ponúkol až dvojicu bombardérov . Ukážkový progres s vylepšenými osobákmi predviedli Barekovci. Ivan dosiahol súčet 333 a Milan 330 bodov. Béčkari vyhrali o 43 kolov, keď sa v ich radoch po vynikajúco odohratom turnaji tentoraz nepresadil Peter Janček. B-TEAM v B-skupine nadstavby bude patriť medzi favoritov, zvlášť keď u nich podá štandardný výkon celá trojica .

THE GALES nezahral proti BACIGALA TEAM-u zle. No BACIGALA hrá v posledných kolách vynikajúco a formu si preniesla aj do záverečného zápasu základnej skupiny v ktorom vyhrala kvalitným tímovým súčtom 934 bodov a rozdielom o 124 kolov. Dopomohli k tomu najmä výkony Juraja Moravčíka-317 bodov a Dana Čuláka-338 bodov . Hráčov BACIGALA TEAM-u možno považovať za príjemné oživenie súťaže. Žiaľ ani ich 6 posledných víťazných duelov ich ako avizovanú šťuku súťaže neposunulo do finálovej nadstavbovej skupiny. Vypili kalich nováčikovskej dane a trpkosti do úplného dna. V novom ročníku po nazbieraných skúsenostiach budú nebezpečnejší. Teraz sa určite pokúsia vyhrať aspoň B-skupinu nadstavby.THE GALES môžu zamiešať kartami tiež, odpisovať ich by bolo trestuhodné.

V zápase SOROŠ – REAL sme sa kvalitného výkonu od SOROŠ-u opäť nedočkali. REAL sa na počudovanie prispôsobil. Po prvej runde dokonca prehrával, aby napokon všetko zobral na plecia najmladší člen tímu Andrej Korman , ktorý v druhej runde nahádzal 163 bodov a rozhodol tak o víťazstve svojho tímu nad SOROŠ-om o 29 bodov. Iní hráči hrali v útlme, aj preto na víťazstvo v tomto zápase stačilo REAL-u slabučkých 723 bodov . Pre hráčov SOROŠ-u to bola už piata prehra v rade, z lichotivého umiestenia po prvých kolách sa jeho hráči postupne prepadávali až na konečné 14. miesto. REAL sa usídlil ešte o dve priečky nižšie.

Od HKM proti SUGO TEAM-u sa očakávalo viac. Čerstvý víťaz turnaja v TANDEME Ján Kozák však výkon z nedele zďaleka nezopakoval. SUGO TEAM bez väčšieho nasadenia nahádzal 803 bodov a to k triumfu o 64 bodov úplne postačilo . Hráčkou zápasu sa stala Anka Hrnčárová so súčtom 289 bodov. Hráči SUGO si víťazstvom polepšili a patrí im konečná 9. priečka s ktorou sú určite spokojní. HKM skončil predposledný a tu asi až taká spokojnosť neprevláda. Uvidíme s akou vervou a energiou vstúpi do nadstavbovej časti. Očakáva sa ich útok na lepšie pozície.

DEICIDE po dlhej dobe zaváhal. Po ôsmych výhrach v rade ich elán stopli ŠTAMGASTI. Je ale pravda, že DEICIDE by už ani víťazstvo v posune na lepšie pozície nepomohlo. ŠTAMGASTI boli motivovaní oveľa viac. Jedine výhra im zaručovala konečné tretie miesto v tabuľke. Aj z hľadiska tabuľkového postavenia nie je preto dominancia ŠTAMGAST-ov v zápase prekvapením. ŠTAMGASTI zdolali DEICIDE o 54 kolov, k čomu dopomohol hlavne Milan Králič s výkonom 307 bodov . DEICIDE vstupujú do nadstavby z 8. miesta a budeme zvedaví, či dokážu hneď v prvom zápase opäť zdolať BMW INVEST, úradujúceho víťaza minuloročného ročníka.

Aj zápas LAKY TEAM – Z@VINÁČ prekvapenie nepriniesol. Z@VINÁČ hral o konečnú šiestu priečku, ktorú mal zaistenú len v prípade získania dvoch bodov. Stalo sa . Od začiatku stupňovali hráči Z@VINÁČ-u náskok až ho sformovali do konečného rezultátu o 107 bodov. Jediným zo 6-člennej partie hráčov, ktorý sa preniesol cez hranicu 300 bodov bol Timotej Černý so súčtom 305. Z@VINÁČ sa najskôr potešil, neskôr zneistel, keď zistil, že jeho prvým súperom v nadstavbe bude KRÁTKY PROCES. LAKY TEAM skončil na konečnom 12. mieste a určite sa posnaží v B-skupine nadstavby o čo najlepšie umiestnenie.

Posledný, 190. zápas dlhej základnej časti zaobstaral súboj BOWLINGRIDERS – OTC, ktorý mal jednoznačného favorita. 5. mužstvo MBL – BOWLINGRIDERS – bolo po troch prehrách v rade lačné po bodoch. Jeho hráči súpera ani na chvíľu nešetrili, zvíťazili výrazným rozdielom 203 kolov . Ako vždy aj teraz mal na tom zásluhu najlepší hráč celej MBL Tibor Halás, ktorý zhodil 335 kolov . Jeho tímová kolegyňa Monika Uhlárová zaokrúhlila svoj výkon na rovných 300 bodov.

Základná časť MBL je definitívne minulosťou. Tímy sa rozdelili do dvoch skupín. V skupine A sa bude tvrdo bojovať o celkový triumf a nádherný putovný pohár. V skupine B o postup do ligového pohára a možno aj o zotrvanie medzi elitou. Je totiž predpoklad, že bowlingový boom v Hlohovci spôsobí, že od nového ročníka sa do súťaže zapoja ďalšie nové tímy a liga sa rozdelí na 1. ligu a 2. ligu . Hracím dňom by potom nebol iba pondelok, ale s najväčšou pravdepodobnosťou aj utorok. Stále je teda o čo hrať. To pravé napätie začne od budúceho týždňa.

Na samotný záver pokecu trochu dych vyrážajúcej štatistiky. V nižšie uvedenej tabuľke sú zaznamenané priemery tímov v počte zhodených kolov na zápas. V tabuľke sú len tímy, ktoré odohrali oba ročníky základnej časti. Už z prvého pohľadu je zrejmé, že si polepšilo každé družstvo!! Niektoré tímy vysoko cez sto kolov na zápas. Zároveň je to aj ukazovateľ počtu tréningových dávok mimo MBL. Nie nadarmo tímy ako KRÁTKY PROCES, CIBAK TEAM, ŠTAMGASTI, SUGO TEAM, LAKY TEAM, SOROŠ a REAL majú tieto rozdiely najmarkantnejšie. Bodaj by sa to zlepšovalo aj naďalej.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM