Erik Bojničan Rôzne

Podujatie vskutku svetového cvengu: V Hlohovci sa pôjde po stopách Járy Cimrmana

Súvisí svetový velikán Jára Cimerman s Hlohovcom? Verte či nie, vraj je to tak! Hlohovčanovi sa podarilo nájsť nevyvrátiteľné dôkazy :)

Ilustračný obrázok k článku Podujatie vskutku svetového cvengu: V Hlohovci sa pôjde po stopách Járy Cimrmana
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok si celý svet pripomína 50. výročie objavenia vedeckej a umeleckej dokumentácie Járy Da Cimrmana. Tejto fiktívnej postave sú pripisované mnohé objavy a vynálezy, ako vzducholoď, mechanický miešač kariet či viedenský rezeň. Ako však tento velikán súvisí z Hlohovcom? So zaujímavými informáciami prišiel Hlohovčan Marián Kamenčík.

Výročie, ako vysvetľuje Kamenčík, nás upozorňuje na to, že tento mysliteľ svetového rozmeru ešte stále dokáže oslovovať ostrovtipom svojich nápadov široké masy ľudí, no zároveň aj to, že ešte stále nenašlo jeho meno pevné miesto vo vedeckých kruhoch.

„Spomínaná výročná udalosť ma nenechala chladným a ako fanúšika majstrovho diela ma motivovala až do tej miery, aby som v sebe premohol ostych a odvážil sa vysloviť nahlas to, čo vo mne hlodalo už niekoľko rokov: Mohol Jára Cimrman zanechať stopu aj v našom meste?“ hovorí Hlohovčan.

Kamenčíkovi podľa jeho slov neskutočne odľahlo po tom, čo narazil na vskutku povzbudzujúce zistenie popredného českého cimrmanológia Radka Laudina, ktorý vyslovil v jednej zo svojich prác názor: „Najít místo na mapě Evropy bez géniových stop, není vůbec jednoduché.“ „V ceste mi už nestálo takmer nič – iba nájsť dôkaz cimrmanovskej stopy,“ vysvetľuje Kamenčík.

„A skutočne, vďaka štúdiu historických prameňov a, samozrejme, vyzbrojený vedomosťami zo seminárov o majstrovom diele sa mi podarilo objaviť doteraz nezbadanú súvislosť, ktorú nevyvrátiteľne dokladajú jednak historické fakty hlohovskej proveniencie a jednak samostatný výskum Společnosti pro rehabilitaci života a díla Járy Cimrmana,“ pokračuje Kamenčík. S jej požehnaním a po odborných konzultáciách najmä s jedným z najväčších cimrmanológov Zdeňkom Svěrákom sa podľa jeho slov odvážil spoločne s kolegami z o. z. Ex Libris As Personam Hlohovec zorganizovať podujatie pripomínajúce Cimrnamovu prítomnosť v Hlohovci.

Všetko podstatné sa dozviete 11. decembra o 10.00 počas turistického výstupu na Šianec, kde bude pri tejto príležitosti odhalená J. Cimrmanovi pamätná tabuľa. „Ste srdečne pozvaní pred empírové divadlo, odkiaľ na pochod vyrazíme. Iba nevedomec neznalý významu pripomienky tejto historickej udalosti môže odignorovať podujatie vskutku svetového cvengu,“ dodal Kamenčík.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Pochod začne pri Empírovom divadle v Hlohovci
Pochod začne pri Empírovom divadle v Hlohovci / Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM