Erik Bojničan Rôzne

Pocta pre viac ako 120-ročnú borovicu z Hlohovca: Je nominovaná na Strom roka!

Čoskoro sa dozvieme finalistov ankety Strom roka 2017. V nej sa o úspech uchádza aj výnimočný strom z Hlohovca, Borovica lesná zo Zámockej záhrady.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre viac ako 120-ročnú borovicu z Hlohovca: Je nominovaná na Strom roka!
3
Galéria
Zdroj: Mesto Hlohovec

Cieľom ankety Strom roka je priblížiť ľuďom krásu stromov a prebudiť v ľuďoch záujem o životné prostredie. Jej pätnásty ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis. Verejné hlasovanie o víťaza sa začne v mesiaci júl, kedy bude predstavená verejnosti finálová dvanástka stromov. Želiezko v ohni má v tomto roku aj Hlohovec.

Majestátny ihličnan

Hlohovecká radnica totiž do ankety Strom roka nominovala Borovicu lesnú, ktorá je staršia ako 120 rokov. Nachádza sa v dolnej časti Zámockej záhrady. Tá je typická platanovou výsadbou.

Ako vo svojej nominácii uvádza mesto, strom je významný a jedinečný vzhľadom na svoj vek, ekologickú, krajinotvornú a estetickú hodnotu. Strom má nadregionálny význam, zaradený je v štátnom zozname chránených stromov pod číslom S 460.

Mohutná borovica púta pozornosť na prvý pohľad. Jej obvod kmeňa vo výške 130 cm nad zemou je podľa mesta 330 cm a dosahuje výšku výšku 22 metrov.

Strom, ktorý prežil

Borovica lesná je podľa radnice jedným z mála zachovaných ihličnanov v parku, podľa miestnych zdrojov bola väčšina ihličnanov vyrúbaná počas druhej svetovej vojny, keď bolo ich drevo použité na stavbu provizórneho mostu cez rieku Váh.

Ako uvádza mesto, vzhľadom na históriu a výrub 1557 stromov na výstavbu provizórneho mostu po 2. svetovej vojne ho môžeme označiť za „strom, ktorý prežil“.

FOTO: Borovica lesná z Hlohovca strieborná v ankete Strom roka 2017
3
Galéria
Zdroj: Mesto Hlohovec

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM