Erik Bojničan Rôzne

Pocta pre hlohovských dobrovoľníkov: Sú nominovaní na ekologický čin roka

Mesto Hlohovec zverejnilo nomináciu na ekologický čin roka Trnavského kraja. O ocenenie sa budú uchádzať dobrovoľníci z Dozor HC.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre hlohovských dobrovoľníkov: Sú nominovaní na ekologický čin roka
15
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Dobrovoľníci z Hlohovca môžu získať ocenenie Ekologický čin roka 2016. Súťaž vyhlásil v ešte minulom roku predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia.

Nominovaní „dozoráci“

„Na ekologický čin roka mesto Hlohovec nominovalo Dozor Hc – „Dobrovoľný Občasný Zber Odpadkov Rukami Hlohovec“, neformálnu skupinu nadšencov, ktorí sa rozhodli tráviť viac času v prírode a prispievať k čisteniu Hlohovca a jeho okolia,“ uviedlo naše mesto na svojej stránke s tým, že nominácia je v hodnotiacom procese.

Ako uvádza Trnavský samosprávny kraj, vyhodnotenie prihlásených aktivít urobí odborná komisia, pričom najlepšie projekty budú morálne a finančne odmenené. Ten kto obsadí prvé miesto získa podľa informácií z kraja odmenu vo výške 1200 eur, za druhé miesto je odmena 800 eur a za tretie 500 eur.

Stovky hodín práce

Spomínaní hlohovskí nadšenci v minulom roku odpracovali stovky dobrovoľníckych hodín. Podľa ich sumarizácie sa v roku 2016 zúčastnili celkovo počas približne štyroch stoviek hodín 77 akcií. Z tohto počtu bolo celkovo 44 nimi organizovaných smeťozberov a partizánskych čistení. Prírodu sa im podľa ich slov podarilo očistiť o takmer 400 vriec odpadu a 9 závesných kontajnerov nadrozmerného odpadu.

Okrem toho „dozoráci“ čistili chodníky, maľovali, odstraňovali náletové dreviny, opravovali a čistili schody, vysádzali kvety. Vďaka nim v Hlohovci vyrástli aj dve nové knižné búdky. Počas zimy sa zase postarali o roztomilú pomôcku pre malých kročuliarov na umelej ľadovej ploche v našom meste.

Minulý ročník

Ocenenie Ekologický čin roka sa počas minulého ročníka súťaže podarilo získať občianskemu združeniu Verešvárska Baňa z neďalekého Červeníka za ich projekt – Zo smetiska jazero plné života. Bodovali za to, že zveľadili miestny rybník a jeho okolie, ktorý sa pomaly menil na neresisko komárov a smetisko. Okrem iného organizovali brigády zamerané na čistenie brehov a okolia, zbieranie odpadkov, orezávanie starých stromov, ktoré ohrozovali návštevníkov jazera, vyhrabávanie zhnitých listov z jazera, vytvorenie neresiska pre ryby a ostrovčeka pre divoké kačky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Titi. foto: ilustračné

FOTO: Klobúk dole pred prácou dobrovoľníkov z Hlohovca
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM