Zuzana Jakubičková Kultúra

Oltár v madunickom kostole: Je vyrezaný zo stáročného duba, toto je jeho zaujímavý príbeh

Misiu solúnskych bratov, sv. Cyrila a sv. Metoda a cyrilo-metodskú tradíciu si môžeme pripomenúť na celkom konkrétnom mieste aj v dolno-považskej obci Madunice.

Ilustračný obrázok k článku Oltár v madunickom kostole: Je vyrezaný zo stáročného duba, toto je jeho  zaujímavý príbeh
Foto: Zuzana Jakubičková

Je ním kostol Narodenia Panny Márie a v ňom bočný oltár, ktorý bol vyrezaný zo stáročného duba v neďalekom háji Mlíč. V rokoch 1814 – 1843, teda tri desaťročia, v madunickej farnosti pôsobil najväčší básnik bernolákovskej generácie a jeden z najväčších slovenských básnikov vôbec – Ján Hollý (1785–1849).

Jeho životopisci už presvedčivo dokázali, že veľmi často tvoril priamo v prírode, najčastejšie v háji Mlíč pod mohutným dubom. Tam napísal okrem iných lyrických opusov aj podstatnú časť eposu Cyrilo-Metodiáda (1835).

Keď o niekoľko desaťročí po básnikovej smrti dokonal aj starý dub a spílili ho, vďační Maduničania nechali z jeho dvoch dosiek vyrezať oltár, ktorý je dodnes súčasťou interiéru kostola. A na pamiatku svojho básnika i jeho eposu Cyrilo-Metodiáda, ale aj častého básnikovho a kazateľovho pripomínania významu misie sv. Cyrila a sv. Metoda oltár zasvätili pamiatke solúnskych bratov. Stalo sa tak v roku 1923 z iniciatívy vtedajšieho miestneho farára Michala Bubniča.

Oltár vyrezal rezbár Jozef Seilnacht. V jeho spodnej časti po bokoch sú umiestnené dve drevené tabule, do ktorých je vyrezaný tento text: „Tu sa posvätný Mlíča Dub v lesku oltára blyští. A Slovákom verným slovami Hollého hlása: Viere pravej a mojím klesnúť nedopustite prácam. Tak Vás Boh žehnaj, tak sa Vám prospechu dávaj.“

Oltár bude znovu vysvätený v októbri tohto roku po jeho odbornom zreštaurovaní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM