Klaudia Goncalves Rôzne Správy Samospráva

Ocenili inštitúcie pomáhajúce seniorom: Hlohovec získal v kategórii samospráv 1. miesto

Mesto Hlohovec získalo prvenstvo v kategórii samospráv, ktoré svojimi aktivitami pomáhajú seniorom. Ocenenie už po štvrtýkrát udeľoval Klub Luna Senior Friendly a občianske združenie (OZ) Bagar.

Ilustračný obrázok k článku Ocenili inštitúcie pomáhajúce seniorom: Hlohovec získal v kategórii samospráv 1. miesto
Zdroj: TASR

Klub Luna Senior Friendly a občianske združenie (OZ) Bagar už štvrtý raz udelili samosprávam, kultúrnym a vzdelávacím inštitúciám a spoločnostiam, ktoré svojimi aktivitami pomáhajú seniorom žiť kvalitnejšie a prispievajú k zmene prístupu k nim prestížne ocenenie.

V piatok, 18. októbra 2019 v Zichyho paláci v Bratislave si najvyššie ocenenie v kategórii samospráv odnieslo mesto Hlohovec.

Za čo konkrétne Mesto Hlohovec ocenenie získalo a aké nové projekty pre seniorov samospráva chystá sme sa spýtali priamo kompetentných. Na otázky odpovedala Ľubomíra Bečarovičová, vedúca odboru spoločenských služieb:

Čo ocenenie pre mesto Hlohovec znamená?

Sme radi, že toto ocenenie nám prinieslo spätnú väzbu, že to čo pre seniorov v našom meste realizujeme, nie je samozrejmosťou každého mesta/samosprávy. Služby pre seniorov sa nám darí nadstavovať adresne aj vďaka samotným seniorom, ktorí sú v našom meste nadmieru aktívni a majú záujem so samosprávou komunikovať o svojich potrebách.

Na čo mesto najviac hrdé pri práci so seniormi?

Je to najmä neustále rozširovanie a skvalitňovanie opatrovateľskej služby v domácnosti, poskytovanie sociálnej služby sociálny taxík, tiež zrekonštruovaná prevádzka LDCH, aktívne vedúce v denných centrách pre seniorov a v neposlednom rade sociálna práca poskytovaná terénnymi sociálnymi pracovníkmi priamo v domácnosti klienta. Našou snahou je vytvárať priestor pre spoločný dialóg so seniormi a ich zástupcami.

Chystáte nejaké nové projekty zamerané na seniorov?

V pláne máme neustále skvalitňovať už poskytované služby pre seniorov, zrealizovať prieskum osamelo žijúcich seniorov a neskôr sa zamerať na otázku bývania nízkopríjmových seniorov, ktorí potrebujú počas dňa minimálnu zdravotnú asistenciu.

Čo robí konkrétne mesto Hlohovec pre seniorov?

  • Zabezpečujeme poskytovanie opatrovateľskej služby v domácnosti, službu najčastejšie využívajú klienti – seniori, kedy je pre nich zabezpečovaná opatrovateľkou starostlivosť, celoročne tiež zabezpečujeme sociálnu službu – preprava, sociálny taxík, seniori majú možnosť využívať sociálny taxík bez zbytočnej predchádzajúcej byrokracie.
  • Zabezpečujeme sociálnu službu- Zariadenie pre seniorov s kapacitou 70 miest.
  • Zabezpečujeme sieťovanie organizácií s predmetom činnosti pre okruh seniorov- polročne zvolávame pracovné stretnutia, kde sa venujeme otázkam ako zvyšovať úroveň a paletu poskytovania služieb pre seniorov.
  • Seniori môžu po celý rok využiť poradenské služby.
  • Zabezpečujeme terénnu sociálnu prácu pre seniorov, kedy naši pracovníci seniorov navštevujú v ich domácom prostredí.
  • Poskytujeme pomoc zo strany mesta a odboru stratégie pri podávaní žiadostí do projektov zameraných na získavanie finančných prostriedkov pre seniorov- podľa termínu vyhlásenia projektov. Jedorázovo im vieme poskytnúť aj finančnú výpomoc.
  • Podporujeme finančne aj metodicky činnosť troch denných centier Ruža, Peter, Bereksek a podporujeme združenia seniorov poskytovaním dotácií z rozpočtu mesta- raz ročne prispievame na činnosť združení a ich aktivity.
  • Pracovali sme na Giving day – kedy sme spoločne so seniormi zo zariadenia pre seniorov piekli cukrovinky, realizovali sme Deň pre seniorov, v júli 2018 sme podporili športový deň pre seniorov, v októbri Mesiac úcty k starším.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Hlohovec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM