Správy

Obyvatelia môžu zlepšiť život v kraji: Na projekty vyčlenili štvrť milióna eur

Sedemnásť stretnutí pripravila trnavská krajská samospráva pre záujemcov o vstup do participatívneho rozpočtu 2020.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia môžu zlepšiť život v kraji: Na projekty vyčlenili štvrť milióna eur
Zdroj: Pixabay.com

Pre jeho druhý ročník vyčlenila sumu 250 000 eur, uzávierka podania projektov je 6. marca. Úvodné stretnutia sa uskutočnili podľa koordinátora participatívneho rozpočtu Mareka Krnáča vo všetkých okresoch Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Participatívny rozpočet pripravuje TTSK opäť v spolupráci s občianskym združením Utopia. „Oproti pilotnému ročníku 2019 sme absolvovali o päť mítingov viac, boli sme v obciach i mestách. So záujemcami sme sa rozprávali o možnostiach, podnetoch i priebehu vlaňajška,“ povedal Krnáč pre TASR.

Stovky záujemcov

Začínali na Záhorí v Skalici, Šaštíne Strážoch, Senici, nasledovalo Vrbové, Piešťany, Hlohovec, Trnava, Sereď a cez Galantu a Šamorín končili vo Veľkom Mederi. Dohromady prišlo na stretnutia podľa Krnáča viac ako dvesto záujemcov, najviac v Piešťanoch, Trnave a Trsticiach.

Niektorí účastníci už mali konkrétne predstavy, iní sa prišli poinformovať, ako na to. Námety sa týkali zväčša skvalitňovania životného prostredia, kultúrnych, športových aktivít a akcií pre deti.

Rozhodne online hlasovanie

Formuláre na podanie projektov sú na TEJTO webstránke, zapojiť sa môžu, ako upozornil Krnáč z referátu dotácií, grantov a občianskej participácie TTSK, i predkladatelia, ktorí sa úvodného kola stretnutí nezúčastnili. Po prvom kole prejdú projekty kontrolou realizovateľnosti, nasledovať budú od 1. do 22. apríla stretnutia v siedmich okresných mestách, kde sa už budú záujemcovia prezentovať pripravenými projektmi.

Verejné online hlasovanie, ktoré najlepších posunie do realizácie, bude od 30. apríla do 13. mája.

Projekt môže podať podľa štatútu participatívneho rozpočtu fyzická osoba, občianske združenie, nezisková organizácia či nadácia so sídlom v TTSK, pričom každý predkladateľ iba jeden projekt.

Musia sa týkať oblasti revitalizácie verejných priestranstiev, rozvoja komunít a susedských vzťahov alebo vytvorenia či priblíženia verejných služieb. Zároveň musí mať žiadateľ súhlas majiteľa pozemku, na ktorom má byť projekt realizovaný. Vlani bolo podporených 60 projektov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM