Webnoviny - Rôzne

Obsluhujúci Slováci stále nevedia byť milí

Úroveň cestovného ruchu sa u nás zlepšuje, obsluhujúci Slováci však stále nevedia byť takí milí a priateľskí ako ich kolegovia zo zahraničia.

Tvrdí to generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Peter Belinský. Zahraniční novinári a touroperátori, s ktorými Belinský prichádza do kontaktu, si pochvaľujú najmä zlepšujúcu sa infraštruktúrnu vybavenosť niektorých regiónov.

„Vezmime si Liptov, Tatry, kde hovoria o vybavenosti lyžiarskych svahov, o akvaparkoch, vysoko hodnotia štandard ubytovania na Slovensku,“ povedal agentúre SITA šéf SACR.

Počet zahraničných návštevníkov v slovenských ubytovacích zariadeniach v prvých troch kvartáloch tohto roka stúpol oproti rovnakému obdobiu minulého roka o desať percent. Najviac turistov k nám chodí z Česka, Poľska, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Ukrajiny a Ruska.

Turisti vyčítajú ľudský prístup

To, čo Slovákom ľudia zo zahraničia najviac vyčítajú, je podľa Belinského ľudský prístup. „Nevieme byť milí pri obsluhovaní, chýba nám troška taký profesionálny úsmev, profesionálna ústretovosť. Stačí, keď prídeme do zahraničia a vidíme našich ľudí, ktorí obsluhujú napríklad v Rakúsku v lyžiarskych strediskách a všetci sú milí, profesionálni. Neviem, prečo sa nám toto nedarí doma na Slovensku,“ vysvetlil Belinský.

Ako však dodal, v súčasnosti sa vo všetkých ukazovateľoch zlepšujeme. „Trend je dobrý. Čo ešte naozaj potrebujeme, je, aby sa spustila k tejto téme aj celospoločenská diskusia,“ doplnil. Na zlepšujúci sa stav podľa Belinského poukázali aj tohtoročné majstrovstvá v hokeji, ktoré sa odohrali v Bratislave a Košiciach. „Slovensko ukázalo istú kompetentnosť, že vie zorganizovať aj veľké udalosti a na slušnej úrovni,“ uzavrel.

Do Tatier prileteli prví ukrajinskí turisti

Na popradskom letisku dnes pristálo v tejto zimnej sezóne prvé lietadlo s rusky hovoriacimi turistami.

Prvým charterovým letom priletelo na Slovensko 160 turistov z Ukrajiny.

Už o dva dni priletia na popradské letisko ďalší turisti. Najsilnejším dňom bude 3. január, keď do Popradu priletí šesť charterových letov s turistami z Ruska a Ukrajiny.

„Tohtoročná zimná sezóna vyzerá veľmi optimisticky, aj napriek asi 20 % poklesu počtu turistov. Možno sa tie počty ešte zvýšia,“ uviedol Mark Blitshteyn z cestovnej agentúry Pilgrim tour, ktorá na Slovensko vozí väčšinu rusky hovoriacich turistov.

Podľa neho je hlavnou príčinou poklesu počtu návštevníkov z Ruska a Ukrajiny hlavne pokračujúca hospodárska kríza.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM