Webnoviny - Rôzne

O voľby poštou a cez internet je zatiaľ záujem

O možnosť voliť poštou v marcových parlamentných voľbách požiadalo zatiaľ 309 zahraničných Slovákov. Ide o občanov dlhodobo žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

Tí sa v prípade záujmu o voľby a o zápis do osobitného zoznamu voličov musia obrátiť na miestny úrad v bratislavskej Petržalke, urobiť tak musia najneskôr do 20. januára.

Pre agentúru SITA to povedala Denisa Paulenová z oddelenia organizačných vecí Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava-Petržalka, v rámci ktorého je zriadený špeciálny okrsok len pre voličov – občanov SR s trvalým pobytom v inom štáte.

Rovnaký termín – 20. január platí aj pre voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú 10. marca v zahraničí. O voľbu poštou však žiadajú obec, v ktorej majú trvalý pobyt. Tým, ktorí požiadali o hlasovanie poštou, pošlú najneskôr do 4. februára obálku, ktorá bude obsahovať poučenie o spôsobe hlasovania, hlasovacie lístky a návratnú obálku s heslom VOĽBA POŠTOU.

Žiadosti prichádzajú aj e-mailom

Petržalský miestny úrad pritom eviduje žiadosti zahraničných Slovákov poslané nielen poštou, ale aj e-mailom na adresu denisa.paulenova@petrzalka.sk. Žiadosť musí obsahovať čestné vyhlásenie voliča o tom, že nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, fotokópiu cestovného dokladu (osobné údaje) alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve.

E-mailom môžu voliči posielať žiadosti do polnoci piatok 20. januára, pričom jednotlivé dokumenty musia byť naskenované. Lepšie však je, aby tak spravili čím skôr, aby ich úrad stihol upozorniť na prípadné chyby, zdôraznila Denisa Paulenová. Poštou musia úradu posledné žiadosti prísť v piatok 20. januára. Najviac žiadostí zatiaľ prišlo z Českej republiky, USA, Kanady a rôznych európskych krajín, záujem prejavili aj voliči z Austrálie, Mexika alebo Spojených arabských emirátov, dodala pre SITA Denisa Paulenová.

Hlasovať zo zahraničia sa dá po tretí raz

Využiť právo hlasovať poštou môžu všetci občania SR s volebným právom, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí a tiež tí, ktorí trvalo bývajú na Slovensku, no v deň volieb budú v inom štáte.

Trvalo žijúci v zahraničí sa musia obrátiť na Miestny úrad mestskej časti Bratislava – Petržalka, ktorý vedie osobitný zoznam voličov. Voliči s trvalým pobytom v SR žiadajú o voľbu poštou obec, v ktorej majú trvalý pobyt.

V roku 2006 zaevidoval úrad v Petržalke 641 žiadostí na voľbu poštou a v roku 2010 to bolo 570 žiadostí. Celkový počet voličov, čo chcú hlasovať poštou zo zahraničia však bude vyšší. Hlasovať môžu aj tí, ktorí žijú na Slovensku, ale vopred vedeli, že v deň volieb sú v zahraničí a požiadali o to vopred obec, kde majú trvalý pobyt. Do výsledku hlasovania sa započítajú hlasovacie lístky doručené najneskôr deň pred voľbami, teda v piatok 9. marca.

Hlasovať aj zo zahraničia sa dá vo voľbách do Národnej rady SR po tretí raz. Po prvý raz to bolo v roku 2006, kedy túto možnosť využilo spolu 3 427 občanov, a druhýkrát v roku 2010, vtedy z cudziny poslalo obálku so svojim hlasom 5 861 občanov a tvorili 0,22 % z hlasov. Špeciálny volebný okrsok vytvorený pre voličov s trvalým pobytom v zahraničí, ktorí hlasujú poštou, pracuje v špeciálnom režime.

Voliči totiž do neho nechodia. Volebná komisia tohto okrsku začne vo volebnú sobotu 10. marca okolo 20:00 otvárať vratné obálky. V nich vložené obálky s hlasovacími lístkami sa začnú otvárať po 22:00, rovnako ako v ostatných približne šiestich tisíckach volebných miestností po celom Slovensku. Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 10. marca 2012. O hlasy občanov sa chce uchádzať 26 politických subjektov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM