Správy

Novinka v Hlohovci: V meste pribudne nové informačné centrum

Do začiatku letnej turistickej sezóny by v Hlohovci chceli otvoriť nové kultúrne a informačné centrum. Mesto pre tento účel vyčlenilo priestor v centre na Námestí sv. Michala v objekte starej radnice.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Hlohovci: V meste pribudne nové informačné centrum
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Aktuálne v ňom začínajú s prestavbou, na ktorú je vyčlenených viac ako 54 000 eur.

„Bude to miesto, kde sa budú dať kúpiť vstupenky na kultúrne podujatia, suveníry, knihy a súčasťou by mali byť aj kopírovacie a sprievodcovské služby,“ povedala o zámere mesta hovorkyňa Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Historická hlohovská radnica je zaradená do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Priestory v jej prízemí dve desaťročia slúžili ako predajňa ovocia a zeleniny. „V lete 2015 vtedajšia nájomníčka ‚požičala‘ kľúč ďalšiemu záujemcovi, ktorý si to chcel prísť ‚zmerať‘ s architektom. Ten bez vedomia samosprávy, ktorá je vlastníkom, bez vedomia pamiatkarov, bez akéhokoľvek právneho vzťahu priestory rozbúral," uviedla hovorkyňa.

Po tejto skúsenosti sa preto rozhodli priestor ďalej neprenajímať, ísť cestou rekonštrukcie a následného vlastného využitia. Vzhľadom na polohu v centre je vznik kultúrneho a informačného centra na tomto mieste z pohľadu mesta ideálne riešenie.

Hlohovec kúpil pre potreby radnice meštiansky dom na námestí z polovice 17. storočia v roku 1882 a prestaval ho pre svoje potreby. Najzreteľnejšou zmenou bolo vybudovanie štítu na fasáde, v strede ktorého sa nachádza erb mesta. Národnou kultúrnou pamiatkou je od roku 2008.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM