Neviete čo s marhuľami? Skúste rýchly marhuľový džem s levanduľou

Vyskúšajte túto netradičnú kombináciu marhúľ a voňavej byliny. Výsledkom budete príjemne prekvapení.

Klaudia Goncalves
Ilustračný obrázok k článku Neviete čo s marhuľami? Skúste rýchly marhuľový džem s levanduľou
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Príprava džemov je časovo náročná záležitosť a nie každá gazdinka má chuť tráviť horúce letné dni zdĺhavým miešaním ovocia na šporáku. Ak však máte chuť experimentovať, vyskúšajte tento rýchly a zaručený recept na džem z panvice.

Na prípravu džemu budete potrebovať:

  • 600g vykôstkovaných marhúľ
  • 250g hnedého cukru
  • citrónovú šťavu
  • sušenú levanduľu

Postup:

Vykôstkované marhule a niekoľko rozdrvených kvietkov sušenej levandule (cca čajovú lyžičku) dajte na panvicu, pridajte deci vody a varte na miernom ohni, kým nezmäknú, nepotrvá to dlho.

Pridajte hnedý cukor, za stáleho miešania počkajte, kým sa cukor roztopí, pridajte cca dve lyžice citrónovej šťavy (prípadne trošku citrodeka) a nechajte prebublávať, kým sa zmes nezredukuje a džem nezhustne. Občas premiešajte. Celý proces potrvá približne 30 minút. Naplňte do pohárov a 15 minút sterilizujte. Z tohto objemu budete mať približne 4 poháriky džemu

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Odporúčame