Erik Bojničan Iné športy

Netradičné športy v Hlohovci: Airsofťáci tu bojujú už niekoľko rokov, čím sa šport líši od paintballu?

Vedeli ste, že v Hlohovci je športový tím venujúci sa bojovej hre Airsoft? Prečítajte si rozhovor s jedným zo zakladajúcich členov ANTS Hlohovec Dávidom Mikulincom.

Ilustračný obrázok k článku Netradičné športy v Hlohovci: Airsofťáci tu bojujú už niekoľko rokov, čím sa šport líši od paintballu?
Zdroj: Dnes24.sk

Vysvetlili by ste našim čitateľom v skrate, čo vlastne Airsoft je?

Airsoft vznikol v Japonsku v ako odpoveď na americký Paintbal. Je to adrenalínový bojový šport, pri ktorom sa používajú zbrane na to určené. Nie sú to hračky, spadajú do kategórie kam napríklad aj vzduchovka. Základným cieľom je zasiahnuť súpera a nebyť zasiahnutý.

Sú nejaké pravidlá?

Najdôležitejší je pravidlo fair-play. V skratke, ak dostanete zásah musíte to výkrikom oznámiť a so zdvihnutou rukou odísť z ihriska. Väčšina problémov vzniká nedodržaním tohto pravidla.

Čo by ste mohli povedať o vašom tíme: ANTS Hlohovec?

Airsoftový tím ANTS-HC vznikol pred 6 rokmi s cieľom spojiť nadšenie niekoľkých priaznivcov tohto adrenalínového športu. V súčasnosti tím pozostáva z desiatich členov a je zameraný na techniku boja na krátke vzdialenosti. Techniku boja si tím zdokonaľuje priamo na akciách, prípadne na osobitných tréningoch. Členovia tímu sa týždenne zúčastňujú akcií organizovaných na západnom Slovensku.

Kde sa Airsoftu venujete?

Tím pravidelne organizuje úspešné akcie v priestoroch s povolením ich majiteľov. Vo väčšine prípadov ide o schátrané objekty, ktoré vzhľadom na svoj stav nie sú schopné plniť účel, na ktorý boli postavené. Typickým príkladom sú staré kravíny.

Sú hry od seba nejako odlišné?

Scenáre akcií sa líšia vzhľadom na areál a počet hráčov. Prvým príkladom je tzv. “hra na dominátory”, počas ktorej sa rozmiestni vopred určený počet dominátorov v areáli. Dominátor je zariadenie, ktoré pracuje na princípe šachových hodín a teda meria čas tímu, ktorý v danom čase “dominuje” nad určeným územím. Iným príkladom obľúbeného scenára je “hra na vlajky”. V tomto prípade má každý tím vo svojej základni vlajku a cieľom hry je získať a priniesť do svojej základne súperovu vlajku. Existuje množstvo ďalších scenárov, ako napríklad zneškodnenie bomby, či obsadenie objektu. Pri organizovaní akcií ide vždy o využitie fantázie a dostupných prostriedkov.

Venuje sa Ants Hlohovec len hraniu Airsoftu?

Venujeme sa aj iným aktivitám, ako je prezentácia Airsoftu verejnosti ako férovej hry. Vysvetlené sú základné pravidlá a scenáre. Výstroj hráčov sa tím snaží ukázať a záujemcom vysvetliť aj jeho účel. Nasleduje prezentácia výzbroje, po ktorej si verejnosť môže výstroj a aj výzbroj vyskúšať. Pri streľbe na terče z airsoftových zbraní je kladený dôraz na bezpečnosť a každý záujemca má k dispozícií ochranné okuliare. Ďalej napríklad, toto leto so súhlasom polície predviedli členovia tímu modelovú situáciu únosu rukojemníka s použitím poplašných zbraní pre deti a ostatných na Jánskych ohňoch v Horných Otrokovciach.

FOTO: ANTS Hlohovec

Akcie športového airsoftového tímu ANTS Hlohovec v obrazoch
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM