Klaudia Goncalves Kultúra Rôzne Správy

Nenechajte si ujsť: Hlohovské podzemie odkryje návštevníkom svoje tajomstvá

Občianske združenie Nicolasa Konta aj tento rok chystá obľúbené putovanie zámockými pivnicami. Tešiť sa môžete nielen na komentovanú prehliadku, pribudnú ďalšie novinky.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť: Hlohovské podzemie odkryje návštevníkom svoje tajomstvá
36
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Nicolasa Konta chystá i tento rok pre záujemcov o lokálnu históriu komentované prehliadky hlohovského podzemia.

Podujatie Deň zámockých pivníc sa uskutoční v nedeľu 7. apríla 2019 v čase od 13:00 do 19:00 hod.

Trasa komentovanej prehliadky začne na mieste Panského domu alebo inak nazývaného aj Dom záhradníka, kde budú môcť návštevníci preskúmať pivnicu, ktorá sa nachádza v objekte. Dozvedia sa informácie o dôvodoch budovania, samotnom vzniku a využití týchto pivníc.

„Ďalšou zastávkou bude pivnica pod filagóriou, návšetvíkom bude umožnené nahliadnuť do bastiónu a dozvedieť sa zaujímavé informácie o tejto stavbe.Odtiaľ povedie trasa prehliadky k pivnici pod koniarňou, kde účastníkom putovania sprievodca prezradí viac o dobyvateľoch nášho mesta a budovaní tajných únikových chodieb,“ uviedol Miroslav Dvoran z OZ Nicolasa Konta.

Ako každý rok, aj tento rok nebude chýbať zastávka v pivnici vinárstva Golguz, kde bude pre návštevníkov pripravená nielen zaujímavá prednáška o vinohradníctve a histórii pivníc v Hlohovci, ale i samotná degustácia vín.

Výprava za tajomstvom hlohovských pivníc bude tento rok obohatená o novú zastávku – Zámocký vodojem.

O kultúrny program sa postará historická skupina Argenti, postavený rytiersky stan alebo stretnutie s Ladislavom Ujlakym. Diváci si budú môcť odniesť i gastronomický zážitok – pripravená bude ochutnávka jedál dobovej kuchyne.

Komentované prehliadky budú realizované v troch vstupoch: o 13:30 hod., 15:30 hod. a 17:30 hod.

„Upozorňujeme návštevníkov, aby sa na prehliadku dostavili v 15 minútovom predstihu a mali tak dostatok času na úhradu vstupného a prevzatie darčeka v podobe odznaku s erbom rodu Forgáčovcov. Pre tých, ktorí sa komentovaných prehliadok pivníc zúčastnia po prvýkrát ponúkame možnosť zakúpenia si odznakov aj z predchádzajúcich ročníkov – s erbom rodov Ujlaky a Thurzo,“ uviedol Dvoran.

Cena vstupného spolu s pamätným odznakom je 4 €. Účasť na podujatí je potrebné registrovať na tel. číslach 033/7300337 alebo 0905/486711, prípadne na mailovej adrese oznicolasakonta2015@gmail.com, v prípade zvýšeného záujmu organizátor pridá ďalšie vstupy.

Fotogaléria: Zámocké pivnice v Hlohovci bežne skryté nášmu zraku
36
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: OZ Nicolasa Konta
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM