Zuzana Jakubičková Samospráva

Nemocnica zadlžená až po uši. Zberný dvor dostane 30 000 €

Vo štvrtok opäť zasadlo mestské zastupiteľstvo na čele s primátorom mesta. Na pretras prišli citlivé témy, ako výročná správa Nemocnice s Poliklinikou, ale aj problematika zberného dvoru v Šulekove.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica zadlžená až po uši. Zberný dvor dostane 30 000 €
Foto: Zuzana Jakubičková

Rokovanie zastupiteľstva bolo búrlivé a plné emócií. Hneď prvým tŕňom v oku sa stalo navýšenie peňažných prostriedkov zberného dvoru v Šulekove. Išlo by o 30 000 eur. Poslanec Oliver Pestún bol dôrazne proti a požadoval celú vec prešetriť. Sám bol svedkom toho, ako veľké spoločnosti zvážajú na dvor odpad v obrovských množstvách. Zberný dvor slúži pre občanov Hlohovca a mestskej časti Šulekovo. Každý obyvateľ tam môže za rok vyviesť jeden kubík stavebného odpadu, ostatný odpad nie je limitovaný. „Otázkou je, prečo majú občania platiť za odpad súkromných spoločností, ktoré ho tam dovážajú v 3,5 tonových autách?“ pýtal sa poslanec Oliver Pestún.

Pestún zároveň žiadal zodpovedanie niekoľkých ďalších otázok týkajúcich sa prevádzkového poriadku, recyklácie, spôsobu kontroly dvora a speňaženia odpadu. Strohé odpovede mu poskytol pán Hudec. „Zberný dvor býva kontrolovaný 1× týždenne. Od prosby pána Pestúna každý deň. Prevádzkový poriadok sa upravuje na základe odpadu a odpad sa váži v spoločnosti Plastic People.“ povedal vedúci oddelenia hospodárskej činnosti Miroslav Hudec. „Papier, plasty, sklo idú do separovaného zberu, všetko sa preukazuje recyklačnému fondu. Bioodpad sa vyváža, nebezpečný odpad odváža A.S.A. priamo do Trnavy. Stavebná suť a všetko ostatné ide na skládku Vlčie hory“ pokračuje Hudec.

Poslanec Pestún ešte pokračoval s návrhom, aby sa kúpila drvička na drevo, čím by sa zabránilo vyvážaniu poloprázdnych kontajnerov. „Taktiež by sa na dvor mala namontovať kamera, ktorá by sledovala ŠPZ na autách a tým by sa uľahčila kontrola, odkiaľ odpad prichádza a kto ho vyváža“ povedal poslanec Pestún. Na myšlienku otvoriť druhý zberný dvor reagoval poslanec Drgoň takto „Naprv si treba spraviť poriadok na jednom dvore, potom otvoriť druhý.“

Návrh Olivera Pastúna, aby peniaze boli využité inak, napríklad na školstvo, medzi poslancami neprešiel. Navýšenie finančných prostriedkov zberného dvoru nakoniec schválili.

Rokovanie po tomto bode prebiehalo bez problémov ďalej. Na rad ale prišla výročná správa spoločnosti Nemocnica s Poliklinikou. Starý konateľ pred nedávnom rezignoval a do funkcie nového konateľa sa dostal Jozef Sobotovič. Všetkých zúčastnených zaujímal hlavne súčasný dlh NsP. Po zatajovaní a odvolávaní sa na väčšinového majiteľa, ktorý si vraj neželá zverejňovať tieto čísla, primátor prezradil výšku dlhu. Súčasný dlh nemocnice sa približuje k 2 miliónom eur.

„Konečne sa podarilo zazmluvniť diagnostické centrum a niektoré výkony v LDCH“ hovorí konateľ Sobotovič. Peniaze od poisťovní budú slúžiť na uhrádzanie dlhov a veriteľom každý mesiac pribudne na účte 30 000 eur. Všetko sa bude riešiť cez splátkové kalendáre po dobu štyroch rokov.

Voči dlhu sa ohradilo aj niekoľko poslancov, občanov a nakoniec aj Jozef Vrábel, ktorý pôsobil vo vedení nemocnice 11 rokov, ešte pred nástupom Štefana Masaryka Koóša. Podľa neho vybudovanie diagnostického centra nie je až takým prínosom a za posledné dva roky vyrábalo len dlh. Za jeho fungovania nemocnica prešla menšou rekonštrukciou, ako výmena okien, fasády, podlahy a dlh nenarástol. Keď zo svojej funkcie odchádzal dlh predstavoval približne 105 000 eur. Súčasnej výške dlhu nedokáže uveriť.

Poslanec Pestún stihol ešte obviniť primátora z toho, že využíva Mestskú políciu, ktorá bezplatne poskytuje bezpečnostné služby nemocnici. Predtým sa platilo bezpečnostnej firme. Konateľ sa však odvoláva na to, že nemocnica je mestký majetok, aj keď vo väčšine prípadov argumentuje tým, že nemocnica je výlučne v súkromných rukách a pravidla určuje väčšinový vlastník.

Mestské zastupiteľstvo v Hlohovci
6
Galéria
Foto: Zuzana Jakubičková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM