Zuzana Jakubičková Samospráva

Nechcete cesty ako golfové ihrisko? Dajte radnici tipy na jamy, ktoré vás štvú!

Namiesto cesty golfové ihrisko. Aj tak by sa s nadsádzkou dali okomentovať niektoré vozovky v SR plné jám po tom, čo naplno udrelo typicky zimné počasie. Všimli si to i na radnici a tak aj napriek tomu, že zima zrejme ešte nepovedala posledné slovo, začali aspoň s čiastočnými opravami komunikácií.

Ilustračný obrázok k článku Nechcete cesty ako golfové ihrisko? Dajte radnici tipy na jamy, ktoré vás štvú!
Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka počasiu, záťaži a tiež vykonávaní zimnej údržby, dochádza počas zimného obdobia k zvýšenému poškodeniu vozoviek. Aj napriek tomu, že zima ešte na západnom Slovensku nepovedala posledné slovo, začal Hlohovec prostredníctvom Vodárenských a Technických služieb s čiastočnými opravami miestnych komunikácií.

Kritické jamy

S opravami výtlkov sa v Hlohovci začalo ešte koncom roku 2012 a v roku 2013 sa pokračovalo ďalej s oveľa väčšou intenzitou. „Nakoľko v tomto období opakovane a pravidelne výdatne sneží a mrzne, zimná údržba ciest má prednosť pred opravami výtlkov, môže sa na prvý pohľad zdať, že výtlky vôbec neriešime, ale opak je pravdou“, povedal pre Hlohovec24 Jozef Vavro, konateľ Vodárenských a technických služieb v Hlohovci.

Výtlky opravovali v približne šiestich vlnách v rôznych častiach mesta, aby boli odstránené všetky nebezpečné a veľké výtlky. „Keďže zima ešte neskončila, padá sneh, prípadne prší a mrzne, je predpoklad, že ďalšie výtlky sa ešte ukážu. Preto si nedovolím tvrdiť, že v meste už boli odstránené všetky výtlky a žiadne ďalšie nie sú a nebudú“, pokračuje Jozef Vavro.

Medzi najviac postihnuté ulice možno zaradiť Nábrežie A. Hlinku, ul. kpt. Nálepku, Podzámsku, Vinohradskú a Železničnú ulicu. Samozrejme postihnuté sú všetky ulice v meste. „Kritické sú cesty, kde je poškodená povrchová vrstva (praskliny) a dochádza k narušeniu povrchovej a podkladovej vrstvy. Spôsobuje to soľ, voda a mráz“, povedal Jozef Vavro.

Nie všetky cesty patria mestu Hlohovec, ale aj VUC. Výtlky na týchto cestách sa opravujú podľa harmonogramu ich správcu.

Vodárenské a technické služby majú vyčlenených 340 000 € na celoročnú údržbu v tomto roku. „V praxi to znamená, že o koľko viacej finančných prostriedkov minieme na opravu výtlkov, o toľko menej nám zostane na celoročnú údržbu“ pokračuje Vavro.

„Po skončení zimného obdobia sa následne zmonitorujú komunikácie v celom meste, určia sa priority a postupne sa komunikácie opravujú podľa dostupných finančných a materiálových prostriedkov“, uviedol nakoniec Jozef Vavro.

Dajte svoj tajný tip

S vyhľadávaním jám môžete hlohoveckej radnici pomôcť aj vy. Pošlite nám na mail na hlohovec@global24.sk vaše tipy na jamy na mestských cestách, ktoré sú podľa vás najväčšie a my s nimi oboznámime zodpovedných pracovníkov na radnici.

Nechcete cesty ako golfové ihrisko? Dajte radnici tipy na jamy, ktoré vás štvú!
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM