Klaudia Goncalves Iné športy Rôzne Šport Správy

Naučte deti sústredeniu a logike: Šachový krúžok pozýva do svojich radov

Šachový klub Hlohovec, ktorý vznikol v roku 1993, oslavuje tento rok 25. výročie. Do svojich radov pozýva deti všetkých vekových kategórií, stretávať sa budú v klube Ruža.

Ilustračný obrázok k článku Naučte deti sústredeniu a logike: Šachový krúžok pozýva do svojich radov
Zdroj: ŠK Hlohovec

Súčasný klub ŠK Hlohovec vznikol v roku 1993 spojením viacerých klubov: Lokomotíva Hlohovec, Drôtovňa Hlohovec, Optima Hlohovec a Slovakofarma Hlohovec. Tento rok teda oslavuje 25 rokov od svojho vzniku. História šachu v Hlohovci má však hlbšie korene, šach sa hrá v meste organizovane už od roku 1950.

Viac o činnosti klubu a o pôsobení šachového krúžku pre deti prezradil Bystrík Tupý z ŠK Hlohovec: „Klub sa vo svojej činnosti zameriava i na deti a mládež, v snahe vychovať novú generáciu šachistov s deťmi pracovali páni Biščo, Daniš, či pán Malár, neskôr som to prebral ja. Stretávame sa v klube Ruža každý utorok od 16:00 do 18:00.“

Klub sa môže popýšiť mnohými úspechmi, historicky najväčším úspechom bol majstrovský titul v roku 2003/2004 z majstrovstiev SR. Aktuálne vyhrali hlohovskí šachisti Majstrovstvá kraja 4-členných družstiev v rapid šachu v zostave: Michal Slamena, Pavol Malár, Peter Janás a Patrik Černý.

V letných mesiacoch júl až september sa v dennom klube Ruža odohralo 9 turnajov v 4. ročníku letných bleskoviek, v ktorých si zmeralo sily 25 hráčov z Hlohovca, Trnavy, Dvorníkov a Horných Otrokoviec.

„Dvaja zúčastnení hráči boli z talianskeho Palazzo San Gervasio. Celkovým víťazom sa stal Vladimír Škreňo pred Michalom Slamenom a Pavlom Malárom. Kategóriu seniorov (nad 60 rokov) vyhral Emil Tupý a kategóriu juniorov (do 20 rokov) Patrik Černý. Celkový víťaz získal pohár, najlepší traja medaily a víťazi v jednotlivých kategóriách vecné ceny,“ opisuje Bystrík priebeh letného turnaja.

„O šachu sa dá povedať veľa múdrostí a opisovať všetky jeho benefity by bolo nadlho. Jednoznačne však pomáha deťom naučiť sa sústrediť a napomáha rozvoju logiky. Šach vychováva k disciplíne a učí veci domyslieť až do konca. So šachom môžu deti začať už vo veku 4–5 rokov, včasný začiatok môže prispieť k tomu, aby dieťa viac vyniklo. Počítače a internet sú v súčasnej dobe silnou konkurenciou, ale my sa budeme tešiť, ak sa rozhodnete k nám do klubu zavítať a so šachom sa zoznámiť,“ dodáva Bystrík.

Šachové stretnutia budú prebiehať každý utorok od 16:00 do 18:00 v dennom klube Ruža. Poplatok za krúžok bude symbolických 5 eur mesačne.

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM