Zuzana Jakubičková Kultúra

Naša moruša v boji o strom roka: Je tretia, môže vyhrať!

Anketa Strom roka oslavuje 10. výročie. Spomedzi 69 stromov vybrala porota 12 naj. Medzi nimi aj 120 rokov starú Morušu čiernu. Nachádza sa v historickom parku v Hlohovci a má za sebou tvrdú minulosť. Momentálne je tretia a preto jej pomôžte k víťazs

Cieľom ankety Strom roka je priblížiť ľuďom krásu stromov a prebudiť v ľuďoch záujem o životné prostredie. Desiaty ročník vyhlásila na Deň Zeme Nadácia Ekopolis. Verejné hlasovanie o víťaza sa začalo na festivale Bažant Pohoda. Patrónom tohto ročníka sa stal skvelý hudobník Peter Lipa.

Moruša Čierna – strom č. 9. vek: 120 rokov, obvod kmeňa: 178 cm, výška: 4 m. V Hlohovci, pri zámku grófa Jozefa Erdödyho, sa nachádza najstarší park v prírodne-krajinárskom slohu na Slovensku. V jeho hornej časti, nazývanej francúzsky park, rastie moruša čierna nezvyklého tvaru. Keď Helena Erdödyová aj so svojou rodinou prišla koncom roka 1880 na Vianoce do Hlohovca, v meste práve vypukla epidémia šarlachu. Mala zlé tušenie a to sa aj naplnilo, keď ochorela jej najmladšia a jediná dcéra Clotilda a krátko na to aj zomrela. Matka sa so smrťou dcéry nikdy nevyrovnala. V parku dala, ako spomienku na ňu, vysadiť mladú morušu. Počas búrky do nej blesk vypálil otvor, ktorý dodnes pripomína ranu v boľavom srdci matky po strate dcéry.

Hlasovanie trvá do 28. septembra. Naša Moruša sa momentálne nachádza na treťom mieste a len pár hlasov ju delí od striebornej priečky. Hlasovanie je jednoduché.

[color=#ff0000]­Hlasovať za svoj strom môže každý, prostredníctvom SMS správy color=#000000[­/color], hlasovacieho lístka, poštou alebo priamo na www.ekopolis.sk.[/color]

Víťazný strom dostane finančnú odmenu, ktorá môže byť použitá na jeho ošetrenie, poprípade na skrášlenie okolia.

Súťaž o strom roka
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM