Rôzne

Naozajstná nevšednosť v Trnave: 30-dňový priamy prenos zo spálne mladíka!

V Trnave môžete byť svedkami naozajstnej nevšednosti. A to 30-dňového priameho prenosu zo spálne mladého muža! O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Naozajstná nevšednosť v Trnave: 30-dňový priamy prenos zo spálne mladíka!
Zdroj: TASR

Nevšednú príležitosť nazrieť v priamom prenose do domácnosti mladého muža, fotografa Petra Lančariča, budú mať oddnes nasledujúcich tridsať dní Trnavčania.

V Galérii Výklad na Hlavnej ulici bude vystavená obrazovka s priamym, 24-hodinovým prenosom z jeho spálne. Koncept s názvom Expozícia je autorovou reakciou na to, ako ľudia chorobne vystavujú na obdiv svoje súkromie na sociálnych sieťach.

Nebolo to jednoduché

Podľa slov kurátora výstavy Petra Molariho kladie Lančarič otázky viažuce sa na súčasné fenomény masovej zábavy – na televízne reality show alebo na generáciu súčasných celebrít.

„Projekt stiera hranice medzi súkromným a verejným v kontexte online a offline sveta. Poukazuje aj na slabosť nás divákov, často podliehajúcich lákadlám sveta preexponovaného takýmito obrazmi reality, teda tým, čo francúzsky filozof Paul Virilio nazýva optoelektronický fetišizmus,“ uviedol Molari. Pritom v ich konkrétnom prípade nazeranie do spálne cudzieho človeka môže byť aj o tom, že väčšinu času bude prázdna.

Technické zabezpečenie výstavy, ktorej súčasťou je zväčšenina občianskeho preukazu autora, nebolo podľa kurátora jednoduché a veria, že bude po celý čas bez problémov.„K pro­jektu Expozícia sa uskutoční aj odborná diskusia,“ informoval Molari.

Fotografovi Lančaričovi sú nevšedné projekty prezentácií vlastné, pred zhruba dvoma rokmi napríklad vystavoval svoje veľkoplošné fotografie trnavských mostov v priestoroch otvoreného schodiska pri Poliklinike Družba v Trnave, inú výstavu mal na pánskych toaletách obchodného centra.

Prezentácia súčasného umenia

Galériu Výklad zastrešuje Bronco, n. o., ktorej mesto požičalo tri nepoužívané obchodné vitríny na pešej zóne Trnavy. Projekt slúži na prezentáciu súčasného umenia, výklady dávajú výtvarníkom možnosť realizovať sa predovšetkým prostredníctvom site-specific projektov, ktoré sa takto stávajú súčasťou verejného priestoru. Potenciálni “návštevníci” majú možnosť zoznámiť sa so súčasným umením aj mimo tradičný inštitucionálny rámec kamenných galérií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM