Rastislav Búgel Rôzne

Nákazlivá infekcia v Hlohovci

V mestskej časti Šulekovo vypukla tzv. choroba špinavých rúk.

Žltačka typu A napáda všetkých bez rozdielu veku. Medzi nakazenými sú deti, ale aj pracujúci dospelí. Obyvateľov upozorňuje na vážnosť situácie aj miestny rozhlas počas celého dňa. Vzniknutá situácia je vážna natoľko, že hygienici vyhlásili stav epidémie. Momentálne je nariadená dôkladná dezinfekcia všetkých priestorov. Do boja proti nákazlivej chorobe zasiahli obyvatelia chlórom. Čistí sa naozaj každá plocha s ktorou môžu obyvatelia prísť do styku. Odporúča sa dezinfekcia kľučiek, hygienických zariadení, toaliet. V súčasnosti je nakazených deväť ľudí. Piati dospelí a štyri deti. Trojica nakazených detí navštevuje základnú školu v Šulekove. V karanténe skončilo približne 400 ľudí. Tí sa dostali do kontaktu s nakazenými a sú momentálne pod lekárskym dohľadom.

Inkubačná doba vírusu je približne 15 dní, priemerne mesiac. Najrizikovejšie obdobie nakazenia je 1 až 2 týždne pred vypuknutím ochorenia. Liečba nakazeného pacienta trvá štyri až osem týždňov a nezanecháva trvalé poškodenia pečene. Medzi symptómy patrí najmä: celková únava, bolesti svalov, symptómy podobné nádche, horúčka, nevoľnosť,zvra­canie, bolesť brucha, strata chuti do jedla, zožltnutie kože a očných bielok, tmavý moč, svetlá stolica, alebo hnačka, svrbenie bez vyrážok a možná cholestáza (zastavenie odtoku žlče)

Účinnou prevenciou proti hepatitíde typu A je najmä očkovanie. Deti môžu byť očkované už od 12 mesiaca života. Momentálne je dôležitá zvýšená hygiena, umývanie rúk pred jedlom a zvýšený prísun vitamínov. Pokiaľ ste prišli do styku s nakazenou osobou, vyhľadajte lekársku pomoc.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM