Správy

Nadriete sa na výplatu? TOUTO prácou sa živí najviac obyvateľov Trnavského kraja

Štatistický úrad opäť ponúkol zaujímavé údaje z Trnavského kraja. Tentokrát sa zameral na prácu.

Ilustračný obrázok k článku Nadriete sa na výplatu? TOUTO prácou sa živí najviac obyvateľov Trnavského kraja
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Najčastejším zamestnaním na Slovensku už nie je robotník či remeselník. Vyplýva to zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) z roku 2021, ktoré ukázalo, že slovenský trh práce sa za desať rokov zmenil a ľudia na Slovensku sa venujú iným povolaniam.

V minulom roku z rebríčka troch najčastejších zamestnaní vypadli robotníci aj remeselníci. Na vrchole rebríčka zamestnaní sú špecialisti, informovala hovorkyňa pre SODB 2021 Štatistického úradu SR Jasmína Stauder.

Prečítajte si tiež

Najčastejšie zamestnanie

Aké remeslo vládne Trnavskému kraju? V roku 2011 podľa Štatistického úradu SR dominovali v kraji pracovníci v službách a obchode, nasledovali kvalifikovaní robotníci a remeselníci a TOP 3 v roku 2011 uzatvárajú operátori a montéri strojov a zariadení.

„V roku 2021 na čele rebríčka stoja špecialisti, nasledujú pracovníci v službách a obchode a TOP 3 2021 v Trnavskom kraji uzatvárajú technici a odborní pracovníci,“ uvádza Štatistický úrad SR.

Čo robí špecialista?

Akú prácu si máme predstaviť pod pojmom „špecialista“? Špecialistom je podľa SODB 2021 obyvateľ zamestnaný ako expert v oblasti vedy a techniky, v zdravotníctve, učiteľ a odborný pedagogický pracovník, odborník administratívnych, podporných a obchodných činností, odborník v oblasti informačných a komunikačných technológií a odborník v oblasti práva, sociálnych vecí a kultúry.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM