Erik Bojničan Iné športy

Na Pochode HP padol absolútny rekord, prekonaná magická tisícka: Pozrite si FOTO z akcie!

Predpovede o nádhernom počasí neklamali a v sobotu sa predviedol deň, ktorý opäť vstúpi do histórie. 38. ročník jarného pochodu vytvoril absolútny nový rekord v počte účastníkov pochodu a to s počtom 1 037 turistov.

Ilustračný obrázok k článku Na Pochode HP padol absolútny rekord, prekonaná magická tisícka: Pozrite si FOTO z akcie!
Zdroj: KST Hlohovec

38. ročník Jarného pochodu HP sa celkovým počtom 1 037 turistov zaradil na absolútne prvé miesto medzi Pochodmi HP z celej doterajšej histórie. Dá sa konštatovať, že sa zúčastnili všetky vekové kategórie. Od najmladšieho účastníka – päť a pol mesačného dieťaťa, neseného v plátennom nosiči na tele rodičov, až po 83-ročného stáleho účastníka z Bratislavy.

Turisti zo širokého okolia

„Medzi peších turistov, podobne ako po iné roky, zavítali aj cykloturisti, ktorí absolvovali turistické trasy Pochodu HP na bicykli. Spestrením pochodujúcej ľudskej turistickej masy bolo aj veľa psíkov, ktorí na výlete sprevádzali svojich majiteľov,“ informoval Fero Miklovič, člen organizačného výboru.

Podľa neformálneho prieskumu medzi účastníkmi sa podarilo zaznamenať účasť turistov z miest a obcí okresov Hlohovec, Bratislava, Trnava, Nitra, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany. Zo slovenských turistov absolvovali najdlhšiu cestu na štart turisti z Humenného a z Popradu. A privítali sme aj zahraničnú návštevu – turistický pár zo Švajčiarska.

Krásne počasie a hudobné spestrenie

Počasie bolo výborné. Oblaky a dáždik sa vyšantili v týždni pred HP a v sobotu sa predviedol deň, ktorý bol pre pešiu turistiku ako stvorený. Bolo polojasno až jasno a mimoriadne teplo. Fúkal vietor, ktorý sa mierne hlásil hlavne na lúčnych a poľných úsekoch, v lese bol však takmer nepoznateľný. Lesné cesty a chodníky boli veľmi dobre schodné a úseky s blatom na trase prakticky neexistovali.

Tak, ako každý rok, bola aj tentoraz na kontrole Ovčia skala, okrem informačných, propagačných a reklamných letákov, pripravená aj tradičná lesná galéria fotografií z ostatných dvoch Pochodov HP. „Tentoraz bola galéria doplnená aj hudobným sprievodom fujaristu Janka Šulíka, ktorý zavítal na kontrolu ako turista – účastník HP a chvíľu tam koncertoval. Bolo to veľmi príjemné spestrenie kontroly a celej akcie. Vďaka výbornému počasiu si väčšina turistov prezrela so záujmom výstavu, vypočula hudobný sprievod a pokračovala ďalej,“ hovorí Miklovič.

Veľké poďakovanie na záver

Na zdarnom priebehu akcie Pochod HP sa podieľali členovia organizačného výboru a členovia kontrol, ktorí sú nadšencami pre turistiku, so svojimi každodennými radosťami a starosťami. Turistiku a Pochod HP robia vo svojom voľnom čase, ako koníčka, jednoducho z nadšenia pre tú myšlienku, zo vzájomného priateľstva, lebo vedia, že turisti a hlavne mládež v Hlohovci aj bližšom a širšom okolí každú jar a jeseň čakajú na svoje HáPečko.

„A úplne na záver chcem za všetkých organizátorov poďakovať najväčším priateľom a podporovateľom Pochodu HP: Sú to naše mamy, manželky, priateľky a deti. Tie, ktoré majú pochopenie pre naše úlety a výlety, ktoré sa na nás nemračia, keď prídeme z toho nášho HP trochu neskoro a trochu unavení, ktoré nám vybalia batohy, odložia po nás zablatené vibramy, prepotené tričká a košele a ešte sa na nás milo usmejú. A toto všetko trpezlivo chápu už celých 38 rokov. To je pre nás všetkých najkrajšia odmena,“ dodal Miklovič.

Informoval Fero Miklovič, člen organizačného výboru

Obrazom: Rekordné jarné HP-čko 2016
22
Galéria
Zdroj: KST Hlohovec
Zdroj: KST Hlohovec
Zdroj: KST Hlohovec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM