Na kúpaliskách v kraji prebehli kontroly: V týchto stánkoch s občerstvením našli pochybenia!
Regionálne úrady verejného zdravotníctva skontrolovali v SR od 24. júna do 4. júla 262 stánkov rýchleho občerstvenia na kúpaliskách, pričom nedostatky zistili v 62 z nich. Predstavuje to 23,6 percenta. Pochybenia boli zistené aj na kúpaliskách v našom kraji.
Hygienici v rámci celého Slovenska dokopy uložili 67 blokových pokút v celkovej sume 3 187 eur a začalo sa osem správnych konaní vo veci uloženia pokuty za 5 550 eur. Kontroly v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách však nekončia. Kontrolóri si na ne posvietia počas celej kúpacej sezóny.
Zoznam prevádzok v Trnavskom kraji so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR
Kúpalisko Castiglione, Trnava, prevádzkovateľ: Pemaro s.r.o., Trnava
- nesprávne skladovanie potravín – zamrazovanie čerstvých a chladených potravín (chlieb, párky),
- potraviny po dobe spotreby (chlieb)
FAST FOOD TK GALANDIA spol. s.r.o., Kpt. Nálepku, 2373/43 Galanta
- používanie čerstvej zeleniny bez vytvorenia hrubej prípravy zeleniny,
- nevyhovujúci laboratórny rozbor šalátu s kuracím mäsom pre prekročenie koliformných baktérií
Ján Chovanec Bufet TOBOGÁŇ TK, Horné Saliby
- 1 pracovník – brigádnik v čase kontroly nepredložil zdravotnú spôsobilosť (zdravotný preukaz bol predložený dodatočne)
BRO v areáli TK Vincov les, Rovami s.r.o. Sládkovičovo
- 2 druhy priemyselne vyrobenej zmrzliny neboli označené dátumom a hodinou otvorenia obalu
Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 1, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede
- novoprijatý zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti,
- nebola vedená evidencia o kontrole pri preberaní surovín,
- spoločné skladovanie nezlučiteľných surovín,
- nedodržiavanie chladiaceho, mraziaceho a teplotného reťazca – uchovávanie niektorých chladených a mrazených surovín, polotovarov a hotových pokrmov pri teplote miestnosti,
- suroviny neoznačené (neboli odložené etikety z veľkospotrebiteľských obalov),
- nebola vedená evidencia o čase ukončenia prípravy hotových pokrmov, preto nebolo možné overiť dodržiavanie času ich
podávania,
- v stere z pracovného odevu bol vykultivovaný Enterobacter spp.
Kiosk č. 2 „Família“, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede
- nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
- spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov surovín
Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 3, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede
- jeden zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti,
- evidencia bola vedená iba o kontrole pri preberaní mäsa a mäsových výrobkov,
- chladiace a mraziace zaradenia neboli vybavené teplomermi, preto nebola vedená evidencia teplôt skladovania,
- skladovanie neoznačených resp. v štátnom jazyku neoznačených mrazených surovín (neboli odložené etikety z kartónov),
- v 5 steroch odobratých z ruky, pracovného odevu, varného hrnca, pracovnej dosky a strúhadla na cesnak bol vykultivovaný Enterobacter spp.
Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 4, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede
- neboli k nahliadnutiu dodacie listy surovín, evidencia o kontrole príjmu surovín nebola vedená,
- nebolo možné skontrolovať dodržiavanie času uchovávania niektorých polotovarov (krájané mäso, porciovaná hydina),
nakoľko nebola vedená evidencia o čase ich prípravy,
- v posledných dňoch nebola vedená evidencia teplôt skladovania,
- jednotlivé pracovné plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
- uchovávanie pečeného mäsa pripraveného predošlý deň pri teplote miestnosti,
- uchovávanie surovín bez označenia,
- v stere z ruky zamestnanca bola vykultivovaná E. coli
Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 5, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede
- nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
- nevykonávala sa kontrola teploty hotových pokrmov počas ich výdaja,
- nebolo možné overiť dodržanie času podávania pokrmov, nakoľko nebola vedená evidencia času ukončenia ich technologického spracovania
Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 1, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi
- evidencia bola vedená iba o kontrole pri preberaní mäsa a mäsových výrobkov,
- spoločné skladovanie nezlučiteľných surovín,
- zámena umývacích drezov na čierny a biely riad,
- nebola vykonaná dostatočná kontrola teploty pokrmov počas ich výdaja
Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 2, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi
- jeden zamestnanec nemal k nahliadnutiu doklad o odbornej spôsobilosti
Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 6, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi
- jeden zamestnanec mal neplatný doklad o zdravotnej spôsobilosti,
- nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole preberania surovín,
- pracovné plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
- nebola vedená evidencia o otvorení 1 druhu konzervy, dátum a hodina otvorenia neboli uvedené ani na obale
Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 8, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi
- jeden zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti,
- uchovávanie surovín s nadobúdacími dokladmi avšak bez označenia resp. neoznačených v štátnom jazyku
Kiosk rýchleho občerstvenia č. 9, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi
- nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
- chladiace a mraziace zariadenia neboli vybavené teplomermi, preto nebola vedená evidencia teploty,
- uchovávanie hlboko mrazeného pokrmu v chladničke, ktorý podľa návodu na použitie pred tepelnou úpravou nesmie byť
rozmrazovaný,
- uchovávanie načatého syru bez označenia dátumu a času načatia,
- rozmrazené hamburgerové žemle neboli označené dátumom a časom rozmrazenia,
- pracovné plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
- nebola vedená evidencia o kontrole dodržiavania technologických a pracovných postupov,
- uchovávanie upečeného kuracieho mäsa v chladničke bez evidencie času uchovávania a pečených rýb pri teplote
miestnosti,
- skladovanie Tatárskej omáčky s uplynutým dátumom minimálnej trvanlivosti spolu s ostatnými potravinami,
- suroviny neoznačené (neboli odložené etikety z veľkospotrebiteľských obalov),
- suroviny neoznačené v štátnom jazyku
Predajný stánok pokrmov rýchleho občerstvenia č. 10, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi
- jeden zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti,
- v prevádzke neboli založené dodacie listy surovín,
- marinované mäso uchovávané v nekrytej nádobe bez označenia dátumom a časom prípravy,
- uchovávanie polievky z predošlého dňa v chladničke
Predajný stánok pokrmov rýchleho občerstvenia č. 11, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi
- nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
- uchovávanie chladeného mäsového výrobku v mrazničke,
- pracovné plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
- preberanie nebaleného mäsového výrobku s dodacím listom bez vyznačenia dátumu spotreby a skladovacích podmienok,
- uchovávanie suroviny bez označenia v štátnom jazyku
Bufet „Koliba“ v areáli Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi
- 3 osoby nemali k nahliadnutiu doklady o odbornej spôsobilosti,
- 1 osoba nemala doklad o zdravotnej spôsobilosti,
- zamestnanec mal počas práce na ruke šperky,
- zamestnanec bez kompletného pracovného odevu,
- neboli k nahliadnutiu nadobúdacie doklady niektorých spotrebiteľsky balených surovín,
- nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
- spoločné skladovanie surovín s varenými cestovinami a pečeným mäsom v nekrytých, neoznačených nádobách v chladničke, nebola vedená ani evidencia o dátume a čase ich prípravy,
- rozmrazovanie mrazených rýb pri teplote miestnosti vo všetkých umývacích zariadeniach aj v umývadle na ruky,
- používanie opotrebovaných, ťažko čistiteľných pracovných pomôcok a riadu
Bufet rýchleho občerstvena, Promenáda TK vo Veľkom Mederi
- nebolo možné preveriť vysledovateľnosť niektorých surovín, nakoľko boli skladované v mraziacom pulte v neoznačených sáčkoch, ďalšie neboli označené v štátnom jazyku,
- uchovávanie rôznych hotových pokrmov z predošlého dňa v chladničke,
- spoločné skladovanie hotových pokrmov so surovinami,
- uchovávanie krájaných zemiakov vo vode,
- nevykonávanie monitoringu skladovacích teplôt
Predajný stánok rýchleho občerstvenia, areál Termálneho kúpaliska v Topoľníkoch
- zamestnanec nemal k nahliadnutiu doklad o odbornej spôsobilosti,
- nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
- niektoré chladiace zariadenia neboli vybavené meracími prístrojmi,
- jednotlivé pracovné úseky a plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
- pracovné pomôcky a riad z hliníka bez povrchovej úpravy,
- suroviny neoznačené v štátnom jazyku,