Komunálne voľby

Miroslav Kollár o tretej kandidatúre: Matovič ma sklamal, väčší zmysel má pomáhať doma

Súčasný primátor Hlohovca Miroslav Kollár je vo funkcii osem rokov. Ako ich hodnotí a prečo sa opäť rozhodol kandidovať?

Ilustračný obrázok k článku Miroslav Kollár o tretej kandidatúre: Matovič ma sklamal, väčší zmysel má pomáhať doma
6
Galéria
Zdroj: Miroslav Kollár

Cez víkend (5. februára) ste ohlásili už tretiu kandidatúru na primátora Hlohovca, ale ešte pred niekoľkými mesiacmi ste pomerne jasne naznačovali, že už nebudete kandidovať. Prečo ste zmenili názor?

Je pravda, že som ešte minulý rok avizoval, že s najväčšou pravdepodobnosťou už nebudem pokračovať. Súviselo to s najmä mojím prechodom do parlamentnej politiky, kam som išiel práve s ambíciou pomôcť rozvoju regiónov, oslabiť centrálnu vládu v prospech samospráv a zlepšiť legislatívne prostredie, aby starostovia, starostky, primátorky a primátori mohli ešte lepšie slúžiť ľuďom v ich mestách a obciach.

A podarilo sa?

Otvorene hovorím, že toto sa nepodarilo. V tomto je pre mňa vládna koalícia obrovské sklamanie. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som od premiéra Matoviča po necelom roku odišiel. A zároveň, aj vďaka situácii okolo pandémie, keď väčšina pomoci ľuďom ostala na chrbtoch miest, obcí a samosprávnych krajov, som pochopil, že ak chcem pomáhať ľuďom žiť lepšie životy, najlepšie sa to dá na úrovni mesta.

Okrem toho, že ste primátorom, ste aj poslancom Národnej rady SR a predsedom politickej strany SPOLU.  Ako to chcete stíhať?

Tie tri úlohy sa značne tematicky prelínajú a do parlamentu to mám len 40 minút. Za tie roky sa okolo mňa vytvoril široký tím skvelých ľudí, bez ktorých by to nebolo možné, ale priznávam, tento rok bude náročný. V Hlohovci som ale prítomný každodenne a intenzívne. Za posledný mesiac som nachodil po uliciach mesta zo dvesto kilometrov, poznám tu každú dieru, ktorú bude po zime treba opraviť.  

Strana SPOLU je v prieskumoch preferencií ďaleko od päťpercentnej hranice pre vstup do parlamentu. Nemali by ste sa venovať skôr tomu?

Parlamentné voľby sú ďaleko, preto sa aj v strane Spolu tento rok sústredíme na komunálne a regionálne voľby. Z posledných volieb máme 20 primátorov a starostov a takmer 300 poslancov, to je silné zázemie v regiónoch. Pospájali sme menšie strany – Šanca, historickú Demokratickú stranu či Občianskych demokratov Slovenska generála Macka, v Nitre sme už postavili županského kandidáta. A rokujeme aj o väčších koalíciách v niektorých krajoch a krajských mestách, vrátane nášho.

Tento týždeň odovzdáva Trnavský samosprávny kraj hlohovský most firme, ktorá ho má opraviť. Po Veľkej noci to prinesie polročnú úplnú uzávierku mosta, ktorá obmedzí a naštve všetkých obyvateľov mesta. Myslíte si, že sa v takejto situácii dajú vyhrať v Hlohovci voľby?

Vyskúšame. Ale jednoduché to nebude. Obmedzí to každého jedného Hlohovčana a Hlohovčanku v bežnom živote, všetci budeme viac či menej nahnevaní, aj ja. Urobíme všetko možné aj nemožné na zmiernenie obmedzení, ale most je v takom stave, že ho skrátka treba opraviť. A buďme radi, že sa na to našli peniaze skôr, než úplne vypovedal službu. Na Slovensku je štvrtina mostov (takmer 2 000) v podobne zlom stave, takže si vážme, že sme na rade už teraz. Malým benefitom opravy bude rozšírenie chodníkov na oboch stranách mosta pre chodcov a cyklistov.

Aké obmedzenia čakajú obyvateľov a s akými plánmi ide do volieb súčasný primátor? Rozhovor pokračuje na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár
6
Galéria
Zdroj: Miroslav Kollár
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM