Rastislav Búgel Kultúra

Mesto si uctilo jubilantov

Dom kultúry bol miestom udalosti, kedy sme si uctili našich najstarších spoluobčanov. Mnohí prežili vojnu, pamätajú na časy dávno minulé.

Každoročne v mesiaci október, keď nás príroda obdarúva krásnymi farbami jesene, si uctievame starších občanov v našom okolí. Aj keď sa mesiac október venuje tejto téme výraznejšie než iné mesiace v roku, úcta k starším by však spontánne a sústavne mala prebiehať neustále. Veď sa týka každého z nás a je prirodzenou súčasťou nášho života.

Starší ľudia si ju zaslúžia, a nielen úctu, ale rovnako našu náklonnosť, pozornosť, lásku a starostlivosť. Svojim vekom nadobudli skúsenosti, ktorými nám môžu pomôcť, poradiť, a častokrát sme ich sprostredkovateľmi pre naše deti i vnúčatá. Napokon, vďačíme im za svoj život, za výchovu a za mnoho vecí, ktorých hodnota sa dá len ťažko vyčísliť. Uvedomme si, čo všetko pre nás znamenajú. A aj napriek ich vysokému postaveniu sú nám vďační za obyčajný pozdrav, ktorý je najjednoduchším prejavom ľudskej spolupatričnosti a rešpektovania iných ľudí – bez rozdielu veku.

Nástup do dôchodku však neznamená, že sa končí životná aktivita. Je obdivuhodné, že naše babičky a dedkovia študujú, chodia na výlety, do kina, do divadla, do internetovej kaviarne a aktívne prežívajú svoje životné obdobie “jesene”. Preto, ak to človeku dovoľuje jeho zdravotný stav, život treba prežiť aktívne a produktívne bez ohľadu na vek.

Aj mesto Hlohovec pripravilo pre našich starých rodičov bohatý program, počas ktorého sme si spomenuli na ich ťažký život, neraz predkaný zložitými krokmi, rozhodnutiami. Oslávili sme životné jubileá niekoľkých občanov, nesúcich na svojich pleciach viac ako deväť krížikov. Plná sála pozvaných dôchodcov, poznačených vekom, spomínala, plakala, no aj sa bavila pri kultúrnom programe. Zaleskla sa slza v oku nejedného zúčastneného človeka pri tónoch piesne „Zahučali hory“ v podaní Kultúrneho súboru Šulekovo. Spomínalo sa aj na niekdajšie, dávno zabudnuté ladné, mládežnícke pohyby pri predstavení mažoretiek a spoločenských tancoch. Stretnutie jubilantov bolo naplnené množstvom nostalgie, no i tak sa neraz na tvárach hostí zračil úprimný, šťastný úsmev.

HC_jubilanti
26
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM