Peter Bestvina Správy Samospráva

Mesto chce pred krajskou nemocnicou väčšie parkovisko. Zaskočila ho predražená ponuka!

Vyriešiť problém s katastrofálnym parkovaním potrebujú najmä návštevníci nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce pred krajskou nemocnicou väčšie parkovisko. Zaskočila ho predražená ponuka!
Zdroj: Dnes24.sk

Každý, kto prišiel na návštevu Fakultnej nemocnice autom, to určite pozná. Je veľkým šťastím nájsť voľnú plochu na parkovanie. Parkovisko pred Pavilónom chirurgických disciplín je takmer neustále plné. Parkuje sa preto kde sa dá, aj keď by sa nemalo. Parkovanie v dvoch radoch, pred priechodmi pre chodcov alebo v križovatkách spôsobuje problémy najmä pre obsluhu nemocnice.

Radnica situáciu rieši snahou vybudovať nové parkovisko. „Vďaka efektívnejšiemu usporiadaniu a rozšíreniu priestoru chceme získať takmer dvojnásobok aktuálnych parkovacích miest,“ povedal trnavský primátor Peter Bročka.

Prihlásil sa len jeden

Mesto uzavrelo v piatok 17. júla príjem súťažných návrhov. Cieľom je získať Projektovú dokumentáciu, ktorú priloží ku žiadosti pre stavebné povolenie s podrobnosťou realizačného projektu, podľa ktorej sa bude realizovať výstavba.

Predpokladaná hodnota zákazky je 9 881 eur bez DPH.

„Čo sa týka projektovej dokumentácie k parkovisku pred nemocnicou, prihlásil sa iba jeden záujemca, ktorý ponúkol 2,5-násobok predpokladanej sumy. Budeme teda prehodnocovať ďalší postup a budeme sa snažiť pokračovať v takých krokoch, aby sme získali projektanta za rozumnú cenu,“ informovala denník Dnes24 hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Aktuálny stav

Súčasné parkovisko má podľa mesta nevhodný tvar, nevyužíva sa efektívne celý dostupný priestor a poskytuje len 25 parkovacích miest. „To spôsobuje živelné parkovanie všade, kde je to možné, a to aj na ďalších obslužných plochách pri prístupe k vedľajšiemu vchodu do budovy a lekárne,“ uvádza mesto vo výzve verejného obstarávania.

Článok pokračuje pod obrázkom.

Zdroj: Mesto Trnava

Požiadavky na nové parkovisko

Parkovisko bude brať ohľad na stromy a ostatnú zeleň, všetky priechody pre chodcov budú bezbariérové a zabezpečené vodiacou a varovnou dlažbou. Priechody budú dostatočne osvetlené a vyznačené zvislým dopravným značením so žltým reflexným podfarbením.

Chodníky budú vyhotovené zo sivej betónovej zámkovej dlažby rovnakého prevedenia ako je v okolí. Viesť by mal pozdĺž celého objektu chirurgie a napájať by sa mal na chodníky na ulici A. Žarnova a do ostatného areálu Fakultnej nemocnice Trnava. Presunú sa a doplnia priechody pre chodcov cez parkovisko, ale aj cez ulicu A. Žarnova.

V južnej časti parkoviska sa vymení dlažba za vsakovaciu, väčšia časť plôch sa vybuduje na kompletku. Zo štyroch pôvodných vjazdov a výjazdov budú zachované iba dva. Tým sa získa cca 49 parkovacích miest a vytvoria sa trávnaté plochy a priestor pre stromy.

Viac parkovania, viac zelene

Parkovisko bude doplnené odrastenými stromami v minimálnom rozsahu jeden strom na 80 metrov štvorcových novovybudovaných spevnených plôch. Preto základnú kostru ozelenenia budú tvoriť stromy, a to listnaté, geograficky pôvodné, neinvázne a vhodné aj z hľadiska predpokladaných klimatických zmien. Vysoké by mali byť tri metre.

Postačí nových 25 miest?

Akokoľvek dobre môže projekt nového parkoviska vyzerať, katastrofálne parkovanie pred nemocnicou to nevyrieši. V areáli nemocnice sú pritom veľké nevyužívané trávnaté plochy.

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice Trnava Kataríny Tittelovej však nemocnica aktuálne nepočíta s vybudovaním miest na týchto plochách. Výstavba nových parkovísk bude zahrnutá až v projekte novej nemocnice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM