Erik Bojničan Samospráva

Mesto chce obmedziť zneužívanie pomoci: Komu nebude po novom jednorazová sociálna dávka poskytnutá?

Mestskí poslanci chcú obmedziť zneužívanie pomoci v sociálnej oblasti, ako aj odstrániť nedostatky a problémy, ktoré sa vyskytli v aplikačnej praxi. Kto nebude mať nárok na vyplatenie sociálnej dávky?

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce obmedziť zneužívanie pomoci: Komu nebude po novom jednorazová sociálna dávka poskytnutá?
Zdroj: TASR

Mesto pristúpilo schváleniu úpravy všeobecne záväzného nariadenia, ktoré sa týka poskytovania jednorazovej sociálnej dávky občanom s trvalým pobytom v meste Hlohovec. Zámerom je podľa mesta obmedziť zneužívanie pomoci v sociálnej oblasti, ako aj odstrániť nedostatky a problémy, ktoré sa vyskytli v aplikačnej praxi.

„Predkladaným návrhom sa sprísňujú a spresňujú náležitosti žiadosti o poskytnutie jednorazovej sociálnej dávky a kritéria poskytovania, “ uvádza mesto Hlohovec.

Podľa zmien v návrhu mesta jednorazová sociálna dávka môže byť poskytnutá fyzickej osobe alebo fyzickým osobám spoločne posudzovaným podľa tohto VZN za predpokladu, že si uplatnia všetky zákonné nároky. „Fyzická osoba alebo spoločne posudzované osoby, ktoré si neuplatnia zákonné nároky, ktorými si môžu zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť si v hmotnej núdzi sa nepovažujú za fyzické osoby v hmotnej núdzi, “ upresňuje sa v návrhu.

„Jednorazová sociálna dávka nebude poskytnutá občanom, ktorí majú voči mestu záväzky (neplnia si povinnosti voči mestu – neuhrádzajú nájomné za mestský byt, neplatia miestne dane a miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady), úmyselne alebo z nedbanlivosti poškodzujú majetok mesta, alebo nejavia záujem o zabezpečenie alebo zvýšenie príjmu vlastným pričinením, “ uvádza sa v návrhu ďalej.

Návrh tohto „Dodatku č. 1“ k VZN je podľa mesta v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, zákonmi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná.

Mohlo by vás zaujímať:

Najväčšie investičné akcie v Hlohovci: Pozrite, kam poputujú peniaze z mestskej kasy!

Okrem nájomných bytov nás čakajú aj iné investície: Aha, koľko potečie z hlohoveckej kasy na ďalšie projekty!

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM