Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Menej kosenia nemusí byť na škodu: V Zámockej záhrade chce mesto vytvoriť lúku

Mesto Hlohovec zverejnilo zámer vytvoriť v časti Zámockej záhrady lúku a prispieť tak k podpore biodiverzity v najrozsiahlejšom a najcennejšom parku v Hlohovci.

Ilustračný obrázok k článku Menej kosenia nemusí byť na škodu: V Zámockej záhrade chce mesto vytvoriť lúku
7
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Nedostatočné kosenie trávových porastov v meste bolo po minulé sezóny vďačnou a večnou témou internetových diskusií, vždy sa našiel niekto, komu sa vo vysokej tráve stratil pes, stúpil do exkrementu, prípadne chytil kliešťa. Zodpovednosť pravdaže vždy niesla spoločnosť Mestská zeleň.

Keďže tento rok zatiaľ pracovníkom Mestskej zelene nie je čo vytknúť, mesto nebojácne zverejnilo plán vytvorenia kvetinovej lúky v Zámockej záhrade.

“Mesto Hlohovec sa rozhodlo ísť cestou, ktorá je v našich mestách a obciach menej zaužívaná a prináša so sebou rôznorodé posudzovanie zo strany obyvateľov. Chceme vytvoriť ekologicky zodpovedné mesto, v ktorom budeme môcť žiť nielen my, súčasní obyvatelia, ale aj ďalšie generácie Hlohovčanov,” uviedla Zuzana Hrinková Siebenštichová, hovorkyňa mesta Hlohovec.

Mesto sa rozhodlo znížiť intenzitu kosenia v časti platanovej lúky a načasovať termíny kosby tak, aby lúčne byliny mohli nerušene rásť, čo taktiež prospeje opeľovaniu a prispeje k ochrane vzácnych platanov.

“V častiach parku, ktoré sú využívané na rôzne verejné podujatia bude plocha udržiavaná tak, ako doposiaľ, za účelom udržiavania trávnika športovo-rekreačného charakteru. Najvyššia intenzita údržby je stanovená v centrálnej časti parku a pravidelne upravenej časti s parterovými plochami trávnika na terasách,” informovala Hrinková.

Biodiverzitu chce mesto podporiť aj výsadbou cibuľovín do záhonov v trávniku, tento rok majú pribudnúť aj záhony letničiek.

Foto: ilustračné

Zámocká záhrada
7
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Mesto Hlohovec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM