Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Máte chuť si zanadávať na Mestskú zeleň? Za toto naozaj nemôžu!

Obyvateľov mesta Hlohovec v lokalite Podzámskej ulice zarazili neprofesionálne orezané kríky živého plotu. Zamestnanci firmy Mestská zeleň však iba dobre odviedli svoju prácu.

Ilustračný obrázok k článku Máte chuť si zanadávať na Mestskú zeleň? Za toto naozaj nemôžu!
4
Galéria

Hlohovčania žijúci v okolí Podzámskej ulice s prekvapením zaregistrovali zvláštny orez živého plotu. Zostrihané boli totiž iba boky kríkov, vrch zostal neupravený.

Za takouto úpravou však nie je nedbanlivosť, naopak, starostlivo odvedená práca s ohľadom na ochranu životného prostredia. Dôvod pre takýto orez je prozaický – vo vrchnej časti kríkov hniezdia chránené vtáky, konkrétne stehlík konopiar a kanárik poľný.

Záhradník a arboretista Emil Vančo, ktorý strihá kríky pre mesto Hlohovec už 10 rokov a vo voľnom čase sa venuje pozorovaniu voľne žijúcich vtákov a chovu kanárikov si pri práci všimol, ako samička stehlíka zlieta do kríkov: „ Následne som prezrel živý plot a našiel som hniezdo stehlíka a o kúsok ďalej hniezdo kanárika poľného, tak som zatelefonoval nadriadenému a zhodli sme sa na tom, že vrch kríkov strihať nebudeme.“

Živý plot na Podzámskej ulici tak zostane nedotknutý do doby ukončenia hniezdenia. To by malo trvať okolo 2 týždňov po vyliahnutí mláďat z vajíčok. „Vtáky sa po vyletení do hniezda nevracajú, takže sa živý plot bude môcť zostrihať do žiadanej podoby,“ dodáva Emil Vančo.

Máte chuť si zanadávať na Mestskú zeleň? Za toto naozaj nemôžu!
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM