Erik Bojničan Rôzne

Máme byť na čo pyšní: 5 historických výtvorov, ktoré by mal poznať každý Hlohovčan

Z Hlohovca a okolia je známych hneď niekoľko historických výtvorov, na ktoré máme byť právom prečo pyšní. Veď sledujte...

Ilustračný obrázok k článku Máme byť na čo pyšní: 5 historických výtvorov, ktoré by mal poznať každý Hlohovčan
Zdroj: TASR

Z Hlohovca a okolia je známych hneď niekoľko pozoruhodných historických výtvorov, ktoré stoja za bližšie spoznanie. Vybrali sme rovnú päticu z nich. Pozrite sa na ne spolu s nami.

Sídlisko z doby kamennej

Neďaleko obce Žlkovce sa nachádza unikátny objav – pozostatky neolitického sídliska. Ako uvádza obec na svojej stránke, jedná sa o sídlisko lengyelskej kultúry s rozlohou 25–30 ha zo 4. tisícročia pred naším letopočtom. Sídlisko bolo po celom obvode ohradené viackrát obnovovaným palisádovým opevnením (kolovou ohradou).

Na svoju dobu, ako ďalej uvádza obec, tu bola extrémna koncentrácia obyvateľstva s veľkými nárokmi na prírodné zdroje, pričom len na zriadenie osady s 50 domami bolo treba 10–12 tisíc dospelých kmeňov stromov (výmera lesa približne 170 ha), ďalších minimálne 170 ha bolo treba na pestovanie plodín pre uvedené množstvo obyvateľov.

Čertova pec

O tento historický výtvor sa postarala sama príroda. Jaskyňa dlhá 27 metrov a priemerne 6 metrov široká sa nachádza za horským priechodom Havran v smere na Radošinu. V roku 1981 bola Čertova pec a jej okolie vyhlásené za chránený prírodný výtvor.

Jaskyňa je vzácnou archeologickou a paleontologickou lokalitou, patrí k najmenej známym slovenským jaskyniam. Boli v nej nájdené najstaršie známky jaskynného osídlenia na Slovensku, spadajúce do obdobia zhruba 80 000 rokov pred naším letopočtom. Keďže je do jaskyne voľný prístup, vstup do nej je samozrejme bezplatný.

Zdroj: TASR

Pozostatky tunelov pod Hlohovcom

Vďaka georadarovému výskumu, ktorý sa uskutočnil v našom meste, môžeme hovoriť o zaujímavom objave. Ako pred časom prezradil riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský, vo Farskom kostole sa realizoval ešte v roku 2009. Do krypty na ľavej strane spustili malú kameru. Okrem rakví podľa slov riaditeľa múzea objavili aj niečo iné – otvor.

Išlo o nie iba nejakú vybúranú dieru, ale pekne vymurované dvere s trojuholníkovou strieškou a za nimi bola objavená chodba, ktorá smeruje k Mliečnemu baru. Ako ďalej prezradil Urmninský, v roku 1929, keď stavali budovu dnešného Mestského úradu, bola tam nájdená jedna z chodieb, ktorá viedla smerom k farskému kostolu. Ten bol podľa riaditeľa v čase od 15. do 19. storočia celý obohnaný múrmi a ľudia sa do neho uchýlili, keď bolo nejaké nebezpečenstvo.

„Mohli sa ukryť priamo v kostole a dokým ho nepriatelia dobyli, vedeli sa cez únikovú chodbu dostať od lokálneho nebezpečenstva aspoň do meštianskych domov. Túto chodbu by bolo v budúcnosti dobré preveriť, lebo o nej vieme, že to je úniková cesta,“ povedal k tejto téme ďalej riaditeľ.

Stopy praveku

Za zmienku však stojí aj pohľad do veľmi dávnej histórie Hlohovca a okolia. Tentokrát reč nie je o výtvoroch ľudského umu či rúk, ale samotnej prírody. Významná geologická lokalita sa ukrýva v neďalekých Horných Otrokovciach. V blízkosti cesty smerom na obec Tepličky sa na dne hlbokého výmoľa s prameňom nachádzajú štvrťohorné travertíny. V časti Kíreč neďaleko Tepličiek sa zasa našli početné kosti chobotnatca mastodonta z mladších treťohôr. Objavy z ešte dávnejšej minulosti sa podarilo nájsť priamo v Hlohovci. Konkrétne sa našli skamenelé schránky hlavonožcov Amonitov, ktoré sú dôkazom toho, že Hlohovec sa kedysi nachádzal na dne druhohorného mora.

Zdroj: TASR

Stredoveká osada

V údolí potoka Galanovka medzi obcami Tepličky a Dolné Trhovište ležia v poli na pravom brehu potoka vo svahu pozostatky stredovekej osady z 12. – 13. storočia. Na povrchu je možné nájsť veľké množstvo sivej stredovekej keramiky, opracované kamene, zvieracie kosti a vypálené hlinené výmazy zo stien domov vypletaných prútenými konštrukciami. Ako uvádza obec Dolné Trhovište na svojej stránke, osada, ktorej meno zatiaľ nepoznáme mohla súvisieť s osadou Tavicz – Tepličky uvádzanou v roku 1113 v Zoborskej listine. Pozostatky tejto doposiaľ archeologicky nepreskúmanej osady ležia v chotárnej časti Kíčer (miestne Kičír) na rozhraní katastrov Tepličky a Dolné Trhovište.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM