Erik Bojničan Samospráva

Ľudia rozhodli: Brána do Zámockej záhrady v Hlohovci dostane novú tvár

Už o niekoľko mesiacov má byť vstup do Zámockej záhrady zrekonštruovaný. O obnove brány, ktorá je kultúrnou pamiatkou, rozhodli hlasujúci ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia rozhodli: Brána do Zámockej záhrady v Hlohovci dostane novú tvár
5
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Vstup do Zámockej záhrady z nábrežia Váhu dostane novú tvár. Za nápadom sú občania Hlohovca hlasujúci prostredníctvom projektu IdeaSiTy – Nápady pre mesto Hlohovec.

Mohli prispievať nápadmi

Projekt IdeaSiTy – Nápady pre mesto Hlohovec bol spustený v septembri 2015. Od jeho založenia mohli občania prispievať svojimi nápadmi a návrhmi na zlepšenie v rôznych oblastiach života v našom meste. Ako uvádza mesto Hlohovec, je to jeden z nástrojov participatívneho rozpočtu, ktorého cieľom je umožniť obyvateľom spolurozhodovať o využití financií z mestského rozpočtu.

Prvý z nápadov z portálu IdeaSiTy, ktorým je rekonštrukcia dolnej brány Zámockého parku, sa podľa hlohoveckej radnice začína realizovať v mesiaci apríl. Jej obnova bude podľa magistrátu prebiehať v nasledujúcich mesiacoch.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Kultúrna pamiatka

Dolná brána v zámockej záhrade pochádza z poslednej dekády 19. storočia. Ako uvádza Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, novogotická brána bola v roku 2012 bola vyhlásená za kultúrnu pamiatku. Objekt bol podľa mesta naposledy opravovaný v roku 1981.

Podľa zmluvy o dielo, zverejnenej mestom Hlohovec, sa na bránke bude okrem iného realizovať vypracovanie reštaurátorského výskumu s návrhom na reštaurovanie, lokálne spevnenie zachovaných častí omietok a muriva, plastická retuš chýbajúcich modelačných častí architektonických prvkov, farebná retuš a nová strieška.

FOTO: Bránu do Zámockej záhrady v Hlohovci čaká rekonštrukcia
5
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM